Składniki:
- 1 jajko ,( ile jaj tyle pomidorów)
- 1 średniej wielkości pomidor ( tyle pomidorów ile jaj)
- 1/2 cebuli
- masło
Sposób przyrządzenia:
- Cebulę drobno siekamy i dusimy chwilę na maśle - aż się zeszkli ( nie rumienić )
- Pomidor sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na patelnię i mieszamy- dusimy, aż pomidor się rozleci, sok odparuje i masa będzie gęsta.
- Wbijamy wówczas jajko, lekko solimy i mieszamy aż białko się zetnie.
- Danie gotowe do podania. Można lekko oprószyć pieprzem.
bardzo lubimy jajeczniczkę z pomidorkami
OdpowiedzUsuńUwielbiam jajecznice w takiej postaci , ja osobiscie dodaje sczypte koperku do takiej jajecznicy-doslownie odrobinke ale to rzecz gustu. :)
OdpowiedzUsuńja dodaję oregano ;) albo "tradycyjnie": świeży szczypiorek.
OdpowiedzUsuńWow, smaczna jajeczniczka :)
Usuń