Niby to samo co kopytka , ale jednak trochę inna potrawa...
Składniki:
- 40 dag sera białego twarogowego
- 25 dag ugotowanych , zmielonych ziemniaków
- 2 jajka
- około 1 szklanki mąki
- sól, masło , bułka tarta , cynamon
Przygotowanie:
- Do zmielonych ziemniaków dodajemy zmielony ser , sól
- Wykładamy wszystko na stolnicę i dodajemy jajka
- W następnej kolejności dodajemy mąkę , tyle by uzyskać elastyczną masę , podobną do tej gdy zagniataliśmy kopytka
- Całość dobrze wyrabiamy ciągle podsypując mąką
- Wyrobione ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i wałkujemy na długie dość grube wałki( ok. 2 cm.) Każdy lekko spłaszczamy
- Kroimy na 2-3 cm , skośne kluski
- Wkładamy je stopniowo do wrzącej osolonej 2-3 łyżeczkami soli wody i lekko mieszamy
- Nie przepłukujemy wodą tak jak przy kopytkach
- Ugotowane polewamy po wierzchu stopionym masłem ,posypujemy cukrem , a kto lubi -cynamonem . Smacznego!
U mnie zawsze się robi właśnie w ten sposób i nazywamy to kopytkami :) Pyszne są!
OdpowiedzUsuńkluski leniwe robiłam jakiś czas temu i zaskoczyły mnie dobrym smakiem.
OdpowiedzUsuńJa znam tylko kopytka - ale kiedyś, pewnego bardzo leniwego dnia...na pewno zrobię leniwce :-)
OdpowiedzUsuń