Składniki:
- 3 spore marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 cebula
- 1/2 dużego selera
- liść laurowy, sól
- cukier, ocet
- koncentrat pomidorowy, ziele angielskie 3- 4 ziarnka
- ryba - ja miałam 3 spore mrożone płaty mintaja
- mąka do smażenia, olej
Przygotowanie :
- Płaty ryby rozmrozić, osączyć na sicie, pokroić na małe dzwonka
- Każde dzwonko posypać 10 min. przed smażeniem solą i pieprzem
- Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju
- Wszystkie warzywa po obraniu drobno kroimy, dodajemy ziele i liść laurowy
- Podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy po wymieszaniu i gotujemy do miękkości
- W połowie gotowania warzyw, gdy wygotuje się nieco woda dodajemy około 1/4 szklanki oleju
- Mieszamy dokładnie i dodajemy do smaku soli, cukru, octu jabłkowego oraz około 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego ( można więcej )
- Doprowadzamy do ponownego zagotowania często mieszając
- Usmażone wcześniej płaty rozkładamy na talerzu, przykrywamy ugotowanymi warzywami, potem znów kładziemy rybę, aż do wyczerpania składników.
pyyycha ;) uwielbiam sos grecki. Ale jem tylko raz w roku na Wigilię, czekam na to cały rok, wtedy smakuje tak, ze zjadam połowę półmiska ;D.
OdpowiedzUsuńna wigilię jest świetna
OdpowiedzUsuńWitam ponownie,
OdpowiedzUsuńchciałam Cię zaprosić do wspólnego gotowania z okazji akcji kulinarnej jaką organizuję.
Kilka blogerek/blogerów jeden pomysł i różne wykonanie.;)
Poniewaz temat akcji to "Kukurydziane wariacje", więc proponuję wykonanie zupy kukurydzianej czy tam zupy z kukurydzy ;).
Jest dużo propozycji na to danie, jestem ciekawa efektów, jakie każdy zaprezentuje.
Wspólne gotowanie proponuję rozegrać w dniach 24-26.07. Dobrze jak wtedy przepis znajdzie się na blogu ;)
Proszę o odpowiedź ;) Pozdrawiam Serdecznie ;)
Już jakiś czas temu robiłam zupę z kukurydzą - nazwa pikantna kukurydzianka .Jest bardzo smaczna , a może mogłabym wstawić ją do tej akcji ?
Usuńpozdrawiam i czekam na odpowiedź :)
Pyszna rybka, taką uwielbiam najbardziej:)
OdpowiedzUsuńUwielbbiam rybę po grecku! robię ją praktycznie tak samo, te same składniki, jedyna różnica to to, że ścieram warzywa na tarce.
OdpowiedzUsuńZjadłabym! Baaardzo apetycznie wygląda!
Wygląda przepysznie i bardzo chętnie bym się skusiła gdyż lubię rybki:)
OdpowiedzUsuńdzięki za fantastyczne przepisy. na pewno wypróbuje bo jestem fanką ryb podobnie moje córki.
OdpowiedzUsuńhttp://kasinyswiat.blogspot.com/