Strony

niedziela, 22 lipca 2012

Ryba po grecku




Składniki:
  • 3 spore marchewki
  • 1 duża pietruszka 
  • 1 cebula
  • 1/2 dużego selera
  • liść laurowy, sól
  • cukier, ocet
  • koncentrat pomidorowy, ziele angielskie 3- 4 ziarnka
  • ryba - ja miałam 3 spore mrożone płaty mintaja
  • mąka do smażenia, olej
Przygotowanie :
  1. Płaty ryby rozmrozić, osączyć na sicie, pokroić na małe dzwonka 
  2. Każde dzwonko posypać 10 min. przed smażeniem solą i pieprzem 
  3. Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju
  4. Wszystkie warzywa po obraniu drobno kroimy, dodajemy ziele i liść laurowy 
  5. Podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy po wymieszaniu i gotujemy do miękkości
  6. W połowie gotowania warzyw, gdy wygotuje się nieco woda dodajemy około 1/4 szklanki oleju
  7. Mieszamy dokładnie i dodajemy do smaku soli, cukru, octu jabłkowego oraz około 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego ( można więcej )
  8. Doprowadzamy do ponownego zagotowania często mieszając
  9. Usmażone wcześniej płaty rozkładamy na talerzu, przykrywamy ugotowanymi warzywami, potem znów kładziemy rybę, aż do wyczerpania składników.
                                            Smacznego !




8 komentarzy:

  1. pyyycha ;) uwielbiam sos grecki. Ale jem tylko raz w roku na Wigilię, czekam na to cały rok, wtedy smakuje tak, ze zjadam połowę półmiska ;D.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam ponownie,
    chciałam Cię zaprosić do wspólnego gotowania z okazji akcji kulinarnej jaką organizuję.
    Kilka blogerek/blogerów jeden pomysł i różne wykonanie.;)

    Poniewaz temat akcji to "Kukurydziane wariacje", więc proponuję wykonanie zupy kukurydzianej czy tam zupy z kukurydzy ;).
    Jest dużo propozycji na to danie, jestem ciekawa efektów, jakie każdy zaprezentuje.

    Wspólne gotowanie proponuję rozegrać w dniach 24-26.07. Dobrze jak wtedy przepis znajdzie się na blogu ;)

    Proszę o odpowiedź ;) Pozdrawiam Serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już jakiś czas temu robiłam zupę z kukurydzą - nazwa pikantna kukurydzianka .Jest bardzo smaczna , a może mogłabym wstawić ją do tej akcji ?
      pozdrawiam i czekam na odpowiedź :)

      Usuń
  3. Pyszna rybka, taką uwielbiam najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbbiam rybę po grecku! robię ją praktycznie tak samo, te same składniki, jedyna różnica to to, że ścieram warzywa na tarce.
    Zjadłabym! Baaardzo apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie i bardzo chętnie bym się skusiła gdyż lubię rybki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. dzięki za fantastyczne przepisy. na pewno wypróbuje bo jestem fanką ryb podobnie moje córki.
    http://kasinyswiat.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń