Składniki :
- 40 dag mąki pszennej
- 1 torebka drożdży instant ( 7 dag )
- 5 dag cukru
- szczypta soli
- około 200 ml mleka
- 3 jajka
- 10 dag stopionego masła
- owoce - np. jagody
- cukier puder do posypania
- roztopione masło do posmarowania bułek
Przygotowanie :
- Mąkę wymieszać z drożdżami , cukrem i solą
- Żółtka dobrze roztrzepać i dodać do mąki - wymieszać
- Mleko lekko podgrzać i dodawać stopniowo do masy jajeczno - mącznej
- Masło roztopić i letnie dodać do całości - wymieszać i chwilę wyrabiać najlepiej łyżką drewnianą
- Gdy ciasto uzyska konsystencję dość gęstą , a składniki dobrze się połączą odstawić w ciepłe miejsce , by urosło - u mnie były to rozgrzane płytki na balkonie :) , bo tegoroczne lato upalne...
- Gdy urosło przełożyłam na stolnicę ( podzieliłam na 2 części ) i rozwałkowałam na prostokąt na grubość 1 cm ( podsypywać ciasto mąką )
- Otrzymany prostokąt podzieliłam na mniejsze mniej więcej o bokach 6 x 8 cm
- Na każdy kładłam po łyżeczce jagód , które posypałam wcześniej w miseczce cukrem
- Zwijałam tak by uzyskać podłużne paluchy , zlepiać , by jagody nie wypłynęły podczas pieczenia
- Posmarowałam lekko roztopionym masłem i pozostawiłam do wyrośnięcia
- Piekarnik nagrzałam do 200 stopni C
- Piekłam około pół godziny do lekkiego zarumienienia
- Jeszcze ciepłe posypałam cukrem pudrem
- Najlepsze po lekkim wystudzeniu , smacznego .
Pomysł zaczerpnęłam z " Domowych wypieków " - przepisy Ceres Verlag Rudolf - August Oetker KG ,
nadziane na bogato, nie żałowałaś jagód ;)
OdpowiedzUsuńNie żałowałam , bo jagody są pyszne i zdrowe , a świeże są tak krótko :)
UsuńSłodkie pyszności:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagody, bułeczki wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagody, te bułeczki muszą być przepyszne
OdpowiedzUsuńjagodzianki kojarza mi sie z wakacjami nad morzem :) uwielbiam je!
OdpowiedzUsuń