Strony

środa, 25 lipca 2012

Kiszone ogórki na zimę




Składniki :

  • ogórki
  • liście czarnej porzeczki - niekoniecznie
  • czosnek
  • suchy koper 
  • sól , ziarna pieprzu czarnego
  •  ziarna kolendry
  • korzeń chrzanu
  • liście laurowe 
  • liście dębu i wiśni - niekoniecznie- ale ja wkładam, dają twardość ogórkom
Przygotowanie :
  1. Ogórki umyć i do kiszenia przeznaczyć tylko nie nadpsute, zupełnie zdrowe - bez plam!
  2. Umyć słoje litrowe lub mniejsze, ale takie w których zmieścimy przynajmniej 4 ogórki
  3. W dużym garnku zagotować wodę ze solą , w proporcji 2 lub 2 i pól łyżki soli na litr wody ( kto lubi ogórki bardziej słone ten posoli 2 i pół łyżki )
  4. Umyte ogórki układać najlepiej pionowo w słoju , dociskając by weszło jak najwięcej i by nie były zbyt luźne w słoju
  5. Do każdego słoja wkładać po 3 - 4 ziarnka pieprzu , 2 - 3 ząbki czosnku, jeden kiść suchego kopru , 2 - 3 liście laurowe, po pół płaskiej łyżeczki ziaren kolendry, około 2 - 4 cm obranego korzenia chrzanu oraz umyte liście  ( od jednej do 3 sztuk ) wiśni , porzeczki i dębu . Jeśli nie lubimy zbyt aromatycznych ogórków to zrezygnujmy z tego dodatku
  6. Gorącą , posoloną wodą zalewamy ułożone w słojach ogórki i od razu mocno zakręcamy dekielki ( nie wlewajmy wody pod sam brzeg słoja , zostawmy 3 - 4 cm wolnej przestrzeni )
  7. Ogórki pozostawmy  w widocznym, dość ciepłym miejscu do momentu, aż zaczną kisnąć - woda  zmętnieje 
  8. Wtedy słoje przenosimy na dłuższe przetrzymanie w CIEMNE i CHŁODNE miejsce
  9. Ja ustawiam słoje na tekturze, bo podczas procesu kiszenia, słoje lubią cieknąć, należy o tym pamiętać .

4 komentarze:

  1. Uwielbiam ogórki kiszone. Mogłabym je kroić i wcinać na okrągło :D Z pewnością w tym, roku sama zadbam o pyszne ogórki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię ogóreczki ;). Ja swoich nie robię, przetworami jak na razie rządzi się moja mamusia. Ja podkradam tylko słoiki ;D hehe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! co jadę do domu dostaję od Mamy słoiczek, który bardzo szybko znika :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dziękuję:)

    masz ciekawego bloga:)!

    OdpowiedzUsuń