Składniki :
- ogórki
- liście czarnej porzeczki - niekoniecznie
- czosnek
- suchy koper
- sól , ziarna pieprzu czarnego
- ziarna kolendry
- korzeń chrzanu
- liście laurowe
- liście dębu i wiśni - niekoniecznie- ale ja wkładam, dają twardość ogórkom
Przygotowanie :
- Ogórki umyć i do kiszenia przeznaczyć tylko nie nadpsute, zupełnie zdrowe - bez plam!
- Umyć słoje litrowe lub mniejsze, ale takie w których zmieścimy przynajmniej 4 ogórki
- W dużym garnku zagotować wodę ze solą , w proporcji 2 lub 2 i pól łyżki soli na litr wody ( kto lubi ogórki bardziej słone ten posoli 2 i pół łyżki )
- Umyte ogórki układać najlepiej pionowo w słoju , dociskając by weszło jak najwięcej i by nie były zbyt luźne w słoju
- Do każdego słoja wkładać po 3 - 4 ziarnka pieprzu , 2 - 3 ząbki czosnku, jeden kiść suchego kopru , 2 - 3 liście laurowe, po pół płaskiej łyżeczki ziaren kolendry, około 2 - 4 cm obranego korzenia chrzanu oraz umyte liście ( od jednej do 3 sztuk ) wiśni , porzeczki i dębu . Jeśli nie lubimy zbyt aromatycznych ogórków to zrezygnujmy z tego dodatku
- Gorącą , posoloną wodą zalewamy ułożone w słojach ogórki i od razu mocno zakręcamy dekielki ( nie wlewajmy wody pod sam brzeg słoja , zostawmy 3 - 4 cm wolnej przestrzeni )
- Ogórki pozostawmy w widocznym, dość ciepłym miejscu do momentu, aż zaczną kisnąć - woda zmętnieje
- Wtedy słoje przenosimy na dłuższe przetrzymanie w CIEMNE i CHŁODNE miejsce
- Ja ustawiam słoje na tekturze, bo podczas procesu kiszenia, słoje lubią cieknąć, należy o tym pamiętać .
Uwielbiam ogórki kiszone. Mogłabym je kroić i wcinać na okrągło :D Z pewnością w tym, roku sama zadbam o pyszne ogórki.
OdpowiedzUsuńLubię ogóreczki ;). Ja swoich nie robię, przetworami jak na razie rządzi się moja mamusia. Ja podkradam tylko słoiki ;D hehe.
OdpowiedzUsuńUwielbiam! co jadę do domu dostaję od Mamy słoiczek, który bardzo szybko znika :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję:)
OdpowiedzUsuńmasz ciekawego bloga:)!