Strony

piątek, 27 lipca 2012

Zupa jarzynowa z młodych warzyw




składniki :

  • 1 spory ziemniak
  • garść fasolki szparagowej
  • 1 marchewka i pietruszka
  • sól , pieprz ziarnisty
  • liść laurowy
  • garść posiekanej białej kapusty
  • kawałek pora i selera
Przygotowanie :
  1. Ziemniak obrać , fasolkę oczyścić z ogonków i pokroić na kawałki
  2. Marchewkę i pietruszkę po obraniu pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  3. Pora i selera po obraniu pokroić drobno , kapustę również
  4. Do garnuszka z wodą ( około 1 l. ) włożyć pokrojony drobno ziemniak i wszystkie warzywa
  5. Dodać liść laurowy , 2 - 3 ziarenka pieprzu oraz sól do smaku , zamieszać i gotować do miękkości 
  6. Przed końcem gotowania można dodać 1 - 2 łyżki masła i pokrojona zieleninę
  7. Dodanie śmietany już na talerzu uczyni zupę bardziej sytą
  8. Zupa z młodych , świeżych warzyw jest zupą prostą i dlatego nie sprawi nam większego kłopotu   przyrządzanie jej :) Smacznego !
  9. Skład takiej zupy możemy dowolnie zmieniać i użyć do niej  np. brokułów , kalarepy , kalafiora , kapusty włoskiej , brukselki itd . Wszystko zależy od naszej fantazji i smaku :)

2 komentarze:

  1. Latem jestem istnym pochłaniaczem warzyw i owoców i zupy jarzynowe przyjmuję hektolitrami ;)
    Pozdrawiam :]

    OdpowiedzUsuń
  2. latem taki przegląd warzyw z ogródka lub targowiska to niebo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń