składniki :
- 1 spory ziemniak
- garść fasolki szparagowej
- 1 marchewka i pietruszka
- sól , pieprz ziarnisty
- liść laurowy
- garść posiekanej białej kapusty
- kawałek pora i selera
Przygotowanie :
- Ziemniak obrać , fasolkę oczyścić z ogonków i pokroić na kawałki
- Marchewkę i pietruszkę po obraniu pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- Pora i selera po obraniu pokroić drobno , kapustę również
- Do garnuszka z wodą ( około 1 l. ) włożyć pokrojony drobno ziemniak i wszystkie warzywa
- Dodać liść laurowy , 2 - 3 ziarenka pieprzu oraz sól do smaku , zamieszać i gotować do miękkości
- Przed końcem gotowania można dodać 1 - 2 łyżki masła i pokrojona zieleninę
- Dodanie śmietany już na talerzu uczyni zupę bardziej sytą
- Zupa z młodych , świeżych warzyw jest zupą prostą i dlatego nie sprawi nam większego kłopotu przyrządzanie jej :) Smacznego !
- Skład takiej zupy możemy dowolnie zmieniać i użyć do niej np. brokułów , kalarepy , kalafiora , kapusty włoskiej , brukselki itd . Wszystko zależy od naszej fantazji i smaku :)
Latem jestem istnym pochłaniaczem warzyw i owoców i zupy jarzynowe przyjmuję hektolitrami ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :]
latem taki przegląd warzyw z ogródka lub targowiska to niebo w gębie ;)
OdpowiedzUsuń