Strony

środa, 22 sierpnia 2012

Ogórki w zalewie z musztardą




Składniki :

  • ogórki  - dowolna ilość obranych ogórków , małych
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 1 szklanka cukru
  • 2 i 1/2 łyżki soli
  • 3 - 4 łyżki musztardy SAREPSKIEJ
  • ziele angielskie i liście laurowe

Przygotowanie :
  1.  Składniki zalewy zagotować bez musztardy
  2. Ogórki umyć , obrać  i pokroić wzdłuż na 4 części (ja część nie obierałam , ale w oryginalnym przepisie trzeba je obrać ze skórki  !  obrane są lepsze, DELIKATNIEJSZE w smaku)
  3. Wkładać pokrojone ogórki do dość małych , czystych słoików , uciskając by weszło jak najwięcej
  4. Do każdego słoika włożyć po 2 ziarnka ziela i po kawałku liścia laurowego ( jeśli duży )
  5. Do lekko przestudzonej zalewy dołożyć musztardę i dobrze zamieszać - trochę się warzy , ale to nie przeszkadza
  6. Zalać ogórki zalewą , wytrzeć brzegi słojów, przykryć czystym , suchym dekielkiem - zakręcić
  7. Pasteryzować w letniej wodzie 
  8. Od momentu zagotowania wody w garnku pasteryzować 10 - 15 min. ( w zależności od wielkości słojów )
Zalewy starcza na około7 średniej wielkości słoików , ale zawsze można dogotować i zrobić więcej :)
Na zimę w sam raz . Przepis dostałam od swojej znajomej , która robi je już od dawna.
Mam nadzieję , że te moje też będą pyszne :)


10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. To zapewne smaczne , bo ja robie je dopiero pierwszy raz , ale mam nadzieję ,że to pyszny przepis :)

      Usuń
  2. Pyszne!
    Nigdy nie robiłam z musztardą,ale jadłam u Koleżanki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam właśnie, że są bardzo dobre. Podobno też robią z przyprawą do grilla ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam okazję jeść, dodatek musztardy jest super ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. podobne robiłam. ale zdjęcie mi przepadło xd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To strata jest , ale może da się jeszcze raz zrobić zdjęcie :)
      Mnie czasem tez gdzieś przepadają .Tak sie stało ze zdjęciami z wakacji nad morzem :(
      Ale wierzę ,że w przyrodzie nic nie ginie , pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Moja Mama takie robi na zimę:) Uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń