Składniki :
- ogórki - dowolna ilość obranych ogórków , małych
- 1 szklanka octu 10 %
- 1 szklanka cukru
- 2 i 1/2 łyżki soli
- 3 - 4 łyżki musztardy SAREPSKIEJ
- ziele angielskie i liście laurowe
Przygotowanie :
- Składniki zalewy zagotować bez musztardy
- Ogórki umyć , obrać i pokroić wzdłuż na 4 części (ja część nie obierałam , ale w oryginalnym przepisie trzeba je obrać ze skórki ! obrane są lepsze, DELIKATNIEJSZE w smaku)
- Wkładać pokrojone ogórki do dość małych , czystych słoików , uciskając by weszło jak najwięcej
- Do każdego słoika włożyć po 2 ziarnka ziela i po kawałku liścia laurowego ( jeśli duży )
- Do lekko przestudzonej zalewy dołożyć musztardę i dobrze zamieszać - trochę się warzy , ale to nie przeszkadza
- Zalać ogórki zalewą , wytrzeć brzegi słojów, przykryć czystym , suchym dekielkiem - zakręcić
- Pasteryzować w letniej wodzie
- Od momentu zagotowania wody w garnku pasteryzować 10 - 15 min. ( w zależności od wielkości słojów )
Zalewy starcza na około7 średniej wielkości słoików , ale zawsze można dogotować i zrobić więcej :)
Na zimę w sam raz . Przepis dostałam od swojej znajomej , która robi je już od dawna.
Robię bardzo podobne;)
OdpowiedzUsuńTo zapewne smaczne , bo ja robie je dopiero pierwszy raz , ale mam nadzieję ,że to pyszny przepis :)
UsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam z musztardą,ale jadłam u Koleżanki.
Słyszałam właśnie, że są bardzo dobre. Podobno też robią z przyprawą do grilla ;)
OdpowiedzUsuńMiałam okazję jeść, dodatek musztardy jest super ;)
OdpowiedzUsuńTeż myśle ,że te moje będą udane , pozdrawiam
Usuńpodobne robiłam. ale zdjęcie mi przepadło xd
OdpowiedzUsuńTo strata jest , ale może da się jeszcze raz zrobić zdjęcie :)
UsuńMnie czasem tez gdzieś przepadają .Tak sie stało ze zdjęciami z wakacji nad morzem :(
Ale wierzę ,że w przyrodzie nic nie ginie , pozdrawiam :)
Moja Mama takie robi na zimę:) Uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńSłusznie , bo smaczne są :)
Usuń