Składniki :
- około 1 kg ryby -np. łososia ze skórą
- 1 niepełna szklanka świeżych liści bazylii
- 2 ząbki grubo pokrojonego czosnku
- oliwa , 2 łyżki soku z cytryny
- 2 średnie czerwone papryki
- 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych - ja miałam włoskie :(
- 1 duża najlepiej czerwona cebula - u mnie była biała
Przygotowanie :
- Zmiksować obrany czosnek , bazylię , orzeszki i sok z cytryny . Powoli dodawać oliwę , aż sos zgęstnieje
- Piekarnik rozgrzać do temp. 150 - 170 stopni C
- Pokrojonego łososia rozłożyć na lekko naoliwionej folii ( tak dużej by można było przykryć i owinąć rybę ) . Posolić i posmarować połową przygotowanego pesto .
- Okryj rybę , złącz i zawiń górne i dolne końce folii
- Włożyć tak przygotowaną rybę do piekarnika na około 45 min.
- W tym czasie na rozgrzaną patelnie z oliwą wsypać pokrojoną drobno paprykę i cebulę , smażyć mieszając do miękkości warzyw
- Upieczoną rybę wyłożyć na talerz , posmarować pozostałym pesto oraz przygotowanym sosem paprykowo - cebulowym .
Przepis pochodzi z " Kuchni włoskiej "- podróże kulinarne
Pysznie!
OdpowiedzUsuńPieczona ryba z pesto bardzo mi się podoba.
Dziękuję :)
UsuńBardzo pomysłowo, bo pesto daje świetny smaczek. Nie stosowałam z rybą jeszcze. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA smczniutkie to danie jest , polecam . A zrobiła je osobiście moja córka , muszę ją pochwalić , bo spisała się cudnie:)
UsuńMoja ulubiona ryba z ulubionym pesto- pyszne danie :D
OdpowiedzUsuńŁosoś rządzi bez dwóch zdań!
OdpowiedzUsuńależ to soczyście wygląda, ale powiedz, czy smak pesto nie przyćmiewa łososia? ;)
OdpowiedzUsuńDodaje mu wyrazistości - moim skromnym zdaniem oczywiście :)
UsuńWłasnie dzisiaj kupiłam świeżego łososia w Lidlu i przygotowuję wg.tego przepisu,rybka wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńWidziałam Twoją rybkę, smacznie wygląda:)
Usuńdziękuję:)
Usuń