Strony

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Proste Potrawy na spotkaniu Dietetyczne Rewolucje


W sobotę 13 kwietnia uczestniczyłam wraz z moją córką na spotkaniu blogerek kulinarnych.
Każda z  uczestniczek bierze udział w programie Fabryka Zdrowia, którego inicjatorem jest firma Oleofram. Celem tego programu jest propagowanie zdrowego odżywiania oraz wprowadzenie do diety zdrowych tłuszczów, będących źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Miejscem spotkania był andel's Hotel Łódź. Restauracja tego hotelu została zaproszona przez firmę Oleofarm do Dietetycznych Rewolucji ze względu na swoją kuchnie, która stawia na zdrowe , świeże produkty i wysoką jakość oferowanych potraw.
Na początek wysłuchałyśmy krótkiego wprowadzenia przez panią dietetyk M. Czarnotę. Lista produktów Oleofarmu  jest zaskakująco duża. Skosztowałyśmy soków Oleofarm-u, żaden z nich nie zawierał cukru.
                                                                          Teraz kilka słów o hotelu i atmosferze tego miejsca. Budynek obecnego hotelu jest zapewne w Łodzi znany, bo to dawna fabryka włókiennicza przy ulicy Ogrodowej. Atmosfera jest zatem specyficzna, wnętrze zaskakująco nowoczesne, choć miałyśmy wrażenia jakby czas stanął tu w miejscu :) Miło i cicho...
Restauracja Delight i Oskar" Bar tego hotelu za sprawą szefa kuchni Mirosława Jabłońskiego stały się miejscem, gdzie można degustować polską kuchnie fusion w połączeniu z lokalnymi składnikami. Tu nawiązuje się do historycznej kuchni Łodzi menu 4 kultur.
I miałyśmy właśnie okazję zajrzeć do kuchni bankietowej - królestwa pana Mirosława. Bogactwo produktów jaki miałyśmy do dyspozycji miło nas zaskoczyło :) Tam mogłyśmy przyrządzać sałatki według własnego uznania i upodobań. Każda z nas mogła popisać się zdolnościami kulinarnymi, a Szef kuchni dzielił się z nami swoimi kulinarnymi spostrzeżeniami i udzielał wskazówek :)
Podczas tego spotkania była tez możliwość skosztowania olejów firmy Oleofarm , bo gama ich jest duża, wybór trudny, ale zawsze smaczny. Mnie pasował olej z orzechów włoskich, spróbujcie proszę, nie kojarzy się tylko z tłuszczem, ale ma swój specyficzny, właśnie orzechowy aromat. W swoim składzie ma potas, fosfor i magnez, działa korzystnie na układ nerwowy. Można stosować go do sałatek owocowych.
Wszystkie przygotowane przez blogerki sałatki były kolorowe i bardzo urozmaicone :)  spośród nich wybrano 3 zwycięskie, a każdy miał potem możliwość "dźgnąć"  choć odrobinę tych najpiękniejszych :)
Ostatecznie efekt naszej kulinarnej pracy znalazł się na wspólnym stole i mogłyśmy degustować sałatki wraz z podanymi nam do nich winami.
Kelner, który serwował nam trunki przybliżył nam wiedzę na temat podawania, jakości i smaku tych szlachetnych  trunków.
Dziękuję za możliwość uczestniczenia w tym spotkaniu, które będziemy z córką mile wspominać.
Kierujemy słowa podziękowania i  uznania dla wszystkich osób, personelu hotelowego, którzy okazali nam dużo cierpliwości i życzliwości :)








Sam szef kuchni :)









A oto wszyscy uczestnicy spotkania.
zdjęcie pobrane z: link 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz