Dziś przepis w którym użyłam mrożonego Szpinaku 1000 listków Bonduelle. Nie jest to potrawa skomplikowana, tylko taka by każdy mógł sam ją przyrządzić i przekonać się o walorach smakowych szpinaku. Bo w tej zupie najważniejszym składnikiem jest właśnie szpinak. Ja robiłam ją pierwszy raz, ale przypadła mi do smaku i wiem, że przyrządzę ją powtórnie. Szpinak 1000 listków świetnie się w niej sprawdził.
Zachęcam do ugotowania tej prostej potrawy :)
Składniki :
Zachęcam do ugotowania tej prostej potrawy :)
Składniki :
- 2 cebule, 4-5 ząbków czosnku
- 1 litr rosołu
- szpinak- 750 g, wystarczy 3/4 opakowania "Szpinak 1000 Listków" Bonduelle
- olej do smażenia
- ewentualnie śmietana i cytryna
Jeśli nie mamy gotowego rosołu, ugotujmy sami wywar do którego wrzucimy listek laurowy, pieprz ziarnisty,
sól i odrobinę vegety (jeśli używacie) do smaku.
Przygotowanie :
- Obraną cebulę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę i obsmażamy wszystko na oleju do "zeszklenia" cebuli
- Zamrożony szpinak "1000 Listków" Bonduelle przesmażamy na oleju i po rozmrożeniu przekładamy do garnka z rosołem , gotujemy na małym ogniu około 20 min.
- Po ugotowaniu doprawiamy ewentualnie solą, pieprzem, ja dodałam odrobinę soku z cytryny
- Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany.
Zupę szpinakową możemy serwować z makaronem, jajkiem lub groszkiem ptysiowym. Mam nadzieję, że moja propozycja jest atrakcyjna dla wielbicieli szpinaku, a co ważne łatwa do przyrządzenia. Smacznego !
Nie gotowałam takiej zupy. Warto chyba spróbować:)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Usuńja bym chyba zblendowała na krem :) ale fajna, fajna.. taka wiosenna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinkową! Choć dodaje zazwyczaj ziemniaki +ser i własnie jajko.
OdpowiedzUsuńPyszności!
To jest blog, którego potrzebuję! Już od października będę studentem pierwszego roku, co wiąże się z rozpoczęciem samodzielnego życia, w tym także z samodzielnym gotowaniem. Tutaj widzę potrawy bardzo rozmaite, a co najważniejsze proste i szybkie. Dzięki wielkie i będę tutaj zaglądał częściej :)
OdpowiedzUsuńA mój blog to http://kontrojanski.blogspot.com/
MartyCiu -można zblendować, smak zupy na pewno będzie nadal wspaniały :)
OdpowiedzUsuńolala -Twój sposób na zupę tez smaczny, na pewno kiedyś wypróbuję :)
Michael Bania- zapraszam serdecznie, zaglądaj tu do mnie i gotuj, powodzenia:)
szpinak jest bardzo zdrowy, ma dużo witaminy c
OdpowiedzUsuń