Składniki : na około 5-6 szklanek wody
- 1 szklanka grochu w całości
- 1/2 szklanki grochu łupanego
- 1 duża marchew i pietruszka
- kawałek selera i pora
- 2 średnie ziemniaki
- majeranek, cząber, tymianek, kminek
- sól, pieprz, olej
Przygotowanie:
- Groch przepłukujemy na sicie i wsypujemy do około 3/4 l wody- zostawiamy na noc
- Rano gotujemy groch na pół miękko, dodajemy przemyty groch łupany i gotujemy do miękkości obu
- Warzywa kroimy na drobno lub ścieramy na tarce, przesmażamy na oleju, wpierw marchew, potem pietruszkę, przekładamy do zupy w której jest juz groch
- Dodajemy do zupy pokrojonego selera i drobno pokrojone ziemniaki, potem por
- Gdy już wszystko będzie prawie miękkie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, kto lubi doda przesmażoną kiełbaskę :)
Kto nie ma czasu na gotowanie grochu to może zrobić taką zupę tylko z grochu łupanego.
Groch zawiera wapń, żelazo, fosfor, jod, potas, jod i dużo błonnika. Dlatego to zdrowe nasionka:)
Groch zawiera wapń, żelazo, fosfor, jod, potas, jod i dużo błonnika. Dlatego to zdrowe nasionka:)
Z podanych składników ugotujemy zupy dla około 4 osób.
Uwielbiam grochówkę - poza moją autorską zupą z kurczakiem, marchewką i fasolką szparagową, to właśnie grochówka jest moją ulubioną :)
OdpowiedzUsuńmoje smaki:) uwielbiam, a dawno nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałam sobie dzięki temu przepisowi, że ja od wieków nie jadłam grochówki.
OdpowiedzUsuńWiolko-Te-Duzo ludzi lubi tę zupę, ale jakoś nie gotują. Nie wiem czemu...
UsuńAntenko - wiesz co dobre :)
Joasiu - ugotuj taka zupkę, bo groch niesamowicie zdrowy jest, pozdrawiam:)
Znowu chce mi się grochówki! ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio jak robiłam, dziwnym trafem umknęło mi, że grochu ma być szklanka, a już niekoniecznie cała paczka :D Zupa wyszła tak gęsta, że można było ją wybierac łyżką jak lody :D Ale za to jaka pożywna ;)
dieta na razie mi nie pozwala na groch, ale kto wie za jakiś czas
OdpowiedzUsuńGrochówkę najbardziej lubię zimą. Jest treściwa i rozgrzewająca.
OdpowiedzUsuń