Strony

piątek, 26 kwietnia 2013

Grochówka - tradycyjna



Składniki : na około 5-6 szklanek wody

  • 1 szklanka grochu w całości
  • 1/2 szklanki grochu łupanego
  • 1 duża marchew i pietruszka
  • kawałek selera i pora
  • 2 średnie ziemniaki
  • majeranek, cząber, tymianek, kminek
  • sól, pieprz, olej

Przygotowanie:
  1. Groch przepłukujemy na sicie i wsypujemy do około 3/4 l wody- zostawiamy na noc
  2. Rano gotujemy groch na pół miękko, dodajemy przemyty groch łupany i gotujemy do miękkości obu
  3. Warzywa kroimy na drobno lub ścieramy na tarce, przesmażamy na oleju, wpierw marchew, potem pietruszkę, przekładamy do zupy w której jest juz groch
  4. Dodajemy do zupy pokrojonego selera i drobno pokrojone ziemniaki, potem por
  5. Gdy już wszystko będzie prawie miękkie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, kto lubi doda przesmażoną kiełbaskę :)
 Kto nie ma czasu na gotowanie grochu to może zrobić taką zupę tylko z grochu łupanego.
Groch zawiera wapń, żelazo, fosfor, jod, potas, jod i dużo błonnika. Dlatego to zdrowe nasionka:) 



Z podanych składników ugotujemy zupy dla około 4 osób.

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam grochówkę - poza moją autorską zupą z kurczakiem, marchewką i fasolką szparagową, to właśnie grochówka jest moją ulubioną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje smaki:) uwielbiam, a dawno nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypomniałam sobie dzięki temu przepisowi, że ja od wieków nie jadłam grochówki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiolko-Te-Duzo ludzi lubi tę zupę, ale jakoś nie gotują. Nie wiem czemu...

      Antenko - wiesz co dobre :)

      Joasiu - ugotuj taka zupkę, bo groch niesamowicie zdrowy jest, pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Znowu chce mi się grochówki! ;)
    Ostatnio jak robiłam, dziwnym trafem umknęło mi, że grochu ma być szklanka, a już niekoniecznie cała paczka :D Zupa wyszła tak gęsta, że można było ją wybierac łyżką jak lody :D Ale za to jaka pożywna ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. dieta na razie mi nie pozwala na groch, ale kto wie za jakiś czas

    OdpowiedzUsuń
  6. Grochówkę najbardziej lubię zimą. Jest treściwa i rozgrzewająca.

    OdpowiedzUsuń