Strony

poniedziałek, 27 maja 2013

Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami






Składniki :

  • 20 dag pieczarek
  • płat ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • rukola
  • ser żółty, tyle, by przykryć nim całe ciasto
  • 1 jajko
Przygotowanie:
  1. Pieczarki umyć, pokroić drobno i przesmażyć na oleju z pokrojoną cebulą
  2. Płat ciasta rozmrozić i posmarować roztrzepanym jajkiem
  3. Położyć pieczarki, rukolę i plastry żółtego sera
  4. Zwijać ciasto ostrożnie ( lekko ściskając, by w trakcie pieczenia się nie rozpadły), posmarować roztrzepanym jajkiem po wierzchu i pokroić na szerokość około 3-4 cm. Moje roladki piekłam w prodiżu do zupełnego zrumienienia ciasta.W piekarniku piec w temp. 220 stopni C.
Nie należy roladek układać blisko siebie jak ja to zrobiłam, (silnie mogą rosnąć) bo ciut mi się "polepiły":(
Ale i tak były smaczne.




13 komentarzy:

  1. Roladki fantastyczne, u mnie tez tak czasem bywa że nie zdążę zrobić zdjęcia potrawie. Cieszę się ze spotkanie się udało:) Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na szybką przekąskę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Luka Li - a owszem, o to chodzi :)
      Mała kuchareczko - bo trochę się "skleiły"i nie były przez to zbyt fotogeniczne :(a i tak szybko zniknęły.
      Ilość roladek też jest ograniczona, a apetyt spory:)

      Usuń
  3. A dlaczego nie ma zdjęcia juz z gotowymi, bardzo jestem ciekawa jak wygladają?

    OdpowiedzUsuń
  4. takie ślimaczki to fajna i szybka przekąska:) szkoda że nie ma zdjęcia po upieczeniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anullo- odsyłam do zdjęcia-roladki z rukolą i żółtym serem, sory, ale ułożyłam za gęsto i posklejały się, zapomniałam,że rosną:(

      Usuń
    2. zdarza się najlepszym:) robiłam kiedyś ślimaczki z pieczarkami i szynką:)

      Usuń
  5. Czuję, że znikły błyskawicznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zastanawiam się czy szpinak zamiast rukoli byłby dobry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie podpowiem:( bo nigdy nie robiłam takiej wersji, ale może warto wypróbować choć kilka sztuk:)

      Usuń
  7. ależ to pięknie wygląda:) kusi swoim wyglądem:) pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. tym pomysłem mnie zachwyciłaś :)

    OdpowiedzUsuń