Składniki :
- 20 dag pieczarek
- płat ciasta francuskiego
- 1 cebula
- rukola
- ser żółty, tyle, by przykryć nim całe ciasto
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Pieczarki umyć, pokroić drobno i przesmażyć na oleju z pokrojoną cebulą
- Płat ciasta rozmrozić i posmarować roztrzepanym jajkiem
- Położyć pieczarki, rukolę i plastry żółtego sera
- Zwijać ciasto ostrożnie ( lekko ściskając, by w trakcie pieczenia się nie rozpadły), posmarować roztrzepanym jajkiem po wierzchu i pokroić na szerokość około 3-4 cm. Moje roladki piekłam w prodiżu do zupełnego zrumienienia ciasta.W piekarniku piec w temp. 220 stopni C.
Nie należy roladek układać blisko siebie jak ja to zrobiłam, (silnie mogą rosnąć) bo ciut mi się "polepiły":(
Ale i tak były smaczne.
Ale i tak były smaczne.
Roladki fantastyczne, u mnie tez tak czasem bywa że nie zdążę zrobić zdjęcia potrawie. Cieszę się ze spotkanie się udało:) Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na szybką przekąskę!
OdpowiedzUsuńLuka Li - a owszem, o to chodzi :)
UsuńMała kuchareczko - bo trochę się "skleiły"i nie były przez to zbyt fotogeniczne :(a i tak szybko zniknęły.
Ilość roladek też jest ograniczona, a apetyt spory:)
A dlaczego nie ma zdjęcia juz z gotowymi, bardzo jestem ciekawa jak wygladają?
OdpowiedzUsuńtakie ślimaczki to fajna i szybka przekąska:) szkoda że nie ma zdjęcia po upieczeniu.
OdpowiedzUsuńAnullo- odsyłam do zdjęcia-roladki z rukolą i żółtym serem, sory, ale ułożyłam za gęsto i posklejały się, zapomniałam,że rosną:(
Usuńzdarza się najlepszym:) robiłam kiedyś ślimaczki z pieczarkami i szynką:)
UsuńCzuję, że znikły błyskawicznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZastanawiam się czy szpinak zamiast rukoli byłby dobry :)
OdpowiedzUsuńNie podpowiem:( bo nigdy nie robiłam takiej wersji, ale może warto wypróbować choć kilka sztuk:)
Usuńależ to pięknie wygląda:) kusi swoim wyglądem:) pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl
OdpowiedzUsuńtym pomysłem mnie zachwyciłaś :)
OdpowiedzUsuń