Składniki :
- 1 masło, może być margaryna
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru + 3/4 szklanki cukru do białek
- 3 szklanki mąki
- płaska łyżeczka cynamonu do jabłek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej do białek
- około 1,5-2 kg jabłek
Przygotowanie:
- Margarynę posiekać, najlepiej na stolnicy, dodać żółtka, cukier, proszek - wszystko posiekać nożem ,a potem wyrobić rękoma na drobne okruszki
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce dodać cynamon i przesmażyć, jeśli słodkie - nie słodzić
- Ciasto wyłożyć do dużej , natłuszczonej blaszki- zostawić niecałą szklankę kruszonki
- Na ciasto wyłożyć przesmażone jabłka
- Białka ubijamy na pianę z cukrem -3/4 szklanki
- Gdy białka już ubite, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ostrożnie mieszamy
- Wykładamy je na jabłka, posypujemy pozostawionym ciastem-kruszonką
- Pieczemy przez około 50 min. w temp. 170-180 stopni C.
- Z tej ilości składników wyjdzie nam duża blaszka ciasta.
wyglada bajkowo i pewnie tak smakuje!:)
OdpowiedzUsuńciasto było pyszne, to prawda:)
Usuńpysznie wygląda to ciasto!
OdpowiedzUsuńsweet candy-:) dziękuję
UsuńAnulo- zaraz po sernikach uwielbiam jabłeczniki.
Malwino- dziękuję i tez pozdrawiam:)
Luka Li - to jesteśmy dwie wielbicielki pianki na jabłeczniku:)
Droczilko -dziękuję!
Uwielbiam jabłeczniki, nie pogardzę żadnym:)A takim z pianką to już w ogóle.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie !;)
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM M.
Mniam, lubię takie szarlotki z bezą:)
OdpowiedzUsuńŚwietna! Wygląda przesmakowicie.
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho, też sobie takie zrobię:)
OdpowiedzUsuńJustyno - polecam:)
UsuńHenrietto- znam ten ból, tez miałam taki jakiś czas temu :(
Antenko- dziekuję:)
Córcio i mamo- zapraszam do częstych odwiedzin:)
Pomimo piekarnika gazowego, z którym trudno współpracować, szczególnie w przypadku ciast, spróbuję :)
OdpowiedzUsuńlubie szarlotki,a ta wygląda kusząco, taka swojska:)
OdpowiedzUsuńJak dobrze, że tu trafiłam- szybko, to coś co teraz w moim życiu jest częste, a w dodatku jak jest jeszcze pysznie to już wyśmienicie.
OdpowiedzUsuń