7 maja zakończył się konkurs na który mogliście przesyłać mi swoje przepisy. Zasady były proste, należało w potrawie zastosować Szpinak 1000 listków.
A oto trzy zwycięskie przepisy .
- rolada drobiowa ze szpinakiem - Anny N. Pabianice
- chleb pomidorowo-szpinakowy - Haliny T.- Lubliniec
- tort naleśnikowy- Hani R. - Tychy
Roladki z piersi kurczaka
Pozwoliłam sobie wziąć udział w konkursie ogłoszonym na Twoim blogu. Przygotowałam roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem Bonduelle. A oto przepis bardzo prosty, szybki i mega dietetyczny.
Potrzebujemy:
- 0,50 dag fileta z piersi kurczaka;
- 1 cebula;
- ok. 0,15 dag szpinaku mrożonego
Bonduelle 1000 listków (można dać więcej lub mniej w zależności, jak bardzo
szpinakową chcemy mieć roladę)
- 2 ząbki czosnku;
- sól i pieprz;
- 1 łyżeczka masła;
- 1 jajko;
- 2 płaskie łyżki kaszy manny
Filet mielimy przez maszynkę. Cebulkę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na złoty kolor na minimalnej ilości masła. Jak już osiągnie żądany kolor również mielimy. Do mięsa i cebuli wbijamy jajko i wsypujemy kaszę mannę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Nas patelni chwilę dusimy szpinak z przeciśniętym czosnkiem. Mięso rozdzielamy na 2 części. Jedną mniejszą i drugą większą. Do mniejszej dodajemy podduszony szpinak – mieszamy. Na folii spożywczej rozkładamy „czystą porcję mięsa” na kształt prostokąta o równej wysokości. Na środku układamy w formie wałka część ze szpinakiem. Podnosimy boki roladki pomagając sobie folią, aby mięso czyste przykryło mięso ze szpinakiem. Zawijamy końce foli w tzw. Cukierek i zawiązujemy. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia w wodzie, w której gotowała się roladka. Gotowe! Tak naprawdę więcej opisu niż roboty, ale za to pychotka.
Tort Naleśnikowy
Naleśniki:
- 1 ¼ szkl. mąki
pszennej
- 2 jajka
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. wody
- sól
Wszystkie składniki zmiksować
na jednolite ciasto, odstawić na pół godziny. Następnie na natłuszczonej
patelni smażyć cienkie naleśniki.
Farsz:
- 400 g szpinaku
- 200 g sera feta
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej
- sól, pieprz
Cebulę i czosnek posiekać,
podsmażyć na łyżce oleju, dodać szpinak, smażyć kilka minut. Na koniec dodać
pokruszoną fetę, przyprawić.
Beszamel:
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 ½ szkl. mleka
- sól, pieprz, gałka
muszkatołowa
W garnku rozpuścić masło,
dodać mąkę, stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając. Gotować kilka minut, aż
sos zgęstnieje, przyprawić.
Na wierzch:
- 2 łyżki startego żółtego
sera
- pomidor
W tortownicy układać na zmianę naleśniki i szpinak. Wierzch
polać beszamelem, ułożyć plastry pomidora i posypać tartym serem. Piec pół
godziny w 180 stopniach.
Chleb pomidorowo-szpinakowy
Chleb
pomidory + szpinak
Własna
interpretacja przepisu znalezionego w sieci. W oryginale z mrożonym szpinakiem
i przecierem pomidorowym. W moim - z mrożonym szpinakiem z dodatkiem czosnku
oraz domowym sosem pomidorowym. A także inna proporcja mąki, drożdży i
przypraw.
Składniki:
- 300 g
szpinaku 1000 listków Bonduelle
- 2 ząbki
czosnku
- 3 kg
pomidorów
- 1
łyżeczka soli
- 1
łyżeczka pieprzu
- 50 dag
mąki + 20 dag
- 3,5 dag
drożdży
- 2 płaskie
łyżki cukru
- 2
łyżeczki soli morskiej
- 250 ml
ciepłej wody
Przygotowanie:
W misce
rozpuścić drożdże w 250 ml ciepłej wody. Zasypać cukrem i solą (2 łyżeczki)
oraz cienką warstwą mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Po tym czasie
dosypać resztę mąki. Dokładnie wymieszać do powstania zwartej kuli. Odstawić na
30 min, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym
czasie przygotować sos pomidorowy. W garnku ułożyć pomidory pokrojone na
ćwiartki, posolić (1 łyżeczka). Gotować na małym ogniu, aż pomidory zmniejszą
swoją objętość do 1/4 całości. Doprawić pieprzem. Wystudzić. Szpinak rozmrozić.
Czosnek obrać. Przy pomocy blendera zmiksować szpinak i czosnek na gładką,
jednolitą masę.
Wyrośnięte
ciasto podzielić na dwie, równe części. Do jednej z nich dodać 15 dag mąki i
szpinak. Dokładnie wymieszać. Do drugiej sos pomidorowy i 5 dag mąki. Dokładnie
wymieszać.
Na stolnicy
rozwałkować oba ciasta, na cienkie placki w kształcie prostokątów. Na
szpinakowy ułożyć pomidorowy i ciasno zwinąć tworząc roladę. Odstawić do
wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na 30 min.
Piec na
papierze do pieczenia, w 180 stopniach około 65 -70 min.
Kroić po
całkowitym wystudzeniu.
Ja też przyznałam swoje specjalne nagrody dla 3 osób
- za pancakes szpinakowe z serkiem -Anny J. z Pleszewa
- za zupę ze szpinakiem i pokrzywą- Agnieszki B. z Jeżówki
Najbardziej rozbawił mnie oryginalny "przepis" nadesłany przez Panią Adrianę W. z Rzeszowa I ją też nagradzam :)
Chcesz mieć figurę jak Joanna Krupa to wystarczy Ci Brotzupa w której listki szpinaku będą pływały a jej smak jest doskonały .Brotzupę z czerstwego chleba wykonujemy a potem z całą rodzinką oglądając blog ,,Proste potrawy '' ją jemy .Czosnek i tłuszcz zwierzęcy każdego do wykonania Brotzupy zachęci .W rodzinie śląskiej się wychowałam i tam mimo biedy niezwykły smak i tradycyjną kuchnię zyskałam M,m,m,m Wodzionka niechaj o tej z zupie ze szpinakiem dowie się Twoja żonka ,mmm Wodzionka to zielone listki Bonduelle ,czerstwy chleb i wody źródlanej szklonka :) ..B,b,b, Bonduelle zawsze ten szpinak w swej lodówce miej .On świeżością emanuje a Nasza Ula uśmiech na twarzy po jego spożyciu zyskuje .M,m,m Wodzionka to ósmy cud świata a blog ,,Proste Potrawy '' inne wymiata .On z wielką wrażliwością Uli jest tworzony zwłaszcza jeśli dzięki Niej na każdym talerzu w mojej rodzinie listek szpinaku jest położony .Ula by być kobietą kochającą kuchnie mnie nauczyła a w dłoń komputer z super blogiem włożyła .On niesie wieść do całego świata ,że Polska kuchnia to najsmaczniejsza potraw poświata .
Wszystkim , którzy nadesłali przepisy na konkurs DZIĘKUJĘ .
Gratulacje dla zwyciężczyń :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńA ja gratuluję:)
UsuńA moja nagroda już dziś u mnie ! Ekspresowe tempo :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje !
A co dziś na obiad? Szpinak 1000 listków Bonduelle z jajkiem :-)
To naprawdę szybko, ciesze się, że przyda się nowa patelnia:)
Usuń