Szałwia w moim ogrodzie wreszcie zakwitła, postanowiłam wykorzystać ją do zrobienia masła ziołowego.
Składniki :
Składniki :
- masło (o jak największej zawartości tłuszczu-moje było łowickie)
- kwiaty szałwii
- ewentualnie sól
Przygotowanie :
- Kwiaty szałwii dokładnie umyłam i osuszyłam
- Miękkie masło utarłam z solą i otartymi kwiatami ( wystarczy tyle, by nie uzyskało gorzkiego smaku)
- Przełożyłam na folię aluminiową i uformowałam wałeczek - zawinęłam
- Włożyłam do lodówki, by stwardniało
- Smacznego !
Uwielbiam nowy wyraz,jaki nadają masełku sezonowe dodatki.
OdpowiedzUsuńPysznie!
jeszcze nie miałam przyjemności takiego masełka spróbować. Wygląda mocno zachęcająco. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAgabi potravel.pl
ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smakowe masełka, szczególnie na grzankach:)
OdpowiedzUsuńto musi być ciekawe doznanie :D
OdpowiedzUsuńnie jadłam nigdy szałwii, jestem ciekawa smaku ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, że też nigdy nie dałam zakwitnąć mojej szałwii...
OdpowiedzUsuńDo tej pory używałam szałwii jedynie jako dodatek do duszenia mięs. Pomysł na masełko bardzo inspirujący. I do tego świetnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj zagościły również masełka ziołowe (z tymiankiem i szczypiorkiem). Dziękuję za inspirację i pozdrawiam. Iwona
OdpowiedzUsuń