Strony

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Knedle z mięsem






Składniki:
  • 7 średnich ziemnaków ugotowanych i  zmielonych
  • 1 jajko
  • 1 -2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4-5 łyżek dość kopiastych mąki pszennej
  • sól, pieprz, cebula
  • mięso mielone lub gotowane z rosołu - zmielić dodać przesmażoną cebulkę ( u mnie było rosołowe)
Przygotowanie:
  1. Do zmielonych ziemniaków dosypujemy mąki i mieszamy, wpierw  wszystko nożem , tak by  składniki dobrze się połączyły
  2. Wbijamy jajko i dodajemy małą łyżeczkę soli
  3. Wyrabiamy dokładnie powstałą masę rękoma- ma być podobna do tej na kopytka
  4. Ugniatając masę ziemniaczaną podsypywać na stolnicę  mąkę, by całość nie przywarła do niej
  5. Do garnka wlewamy ok. 2 l. wody, solimy i gotujemy
  6. Masę ziemniaczaną kroimy na mniejsze kawałki i odkrawamy taką ilość by zrobić mały placuszek
  7. Nakładamy na niego farsz mięsny, sklejamy i toczymy kulki
  8. Do GOTUJĄCEJ wody wrzucamy ostrożnie knedle- mieszamy delikatnie
  9. Gdy wszystkie wypłyną na wierzch pozwólmy im się pogotować około 5 min,  
  10. Wyłączyć gaz pod garnkiem i wyjmować knedle łyżką cedzakową, jeśli mamy mały garnek to gotujemy knedle stopniowo, a nie wszystkie na raz
Nie należy knedli przelewać zimną wodą. Knedle gotujemy na bieżąco, mnie wyszło z 7 średnich ziemniaków 16 knedli, ale zrobiłam je trochę za grube, powinnam zrobić 20 knedli z cieńszym ciastem :)




25 komentarzy:

  1. pyszne:) chyba tez sobie zrobię takie na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i ja też chyba zrobie knedle na obiad wedlug tego przepisu

      Usuń
  2. Jeśli mielone mięso to dajesz surowe czy wcześniej podsmażasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tym razem miałam mięso ugotowane, jeśli surowe mielone to raczej należałoby je podsmażyć.Wtedy knedle można krócej gotować:)

      Usuń
  3. Bardzo lubię i właśnie sobie uzmysłowiłam, że dawno ich nie robiłam. To będzie pomysł na kolejny obiad. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam, mogę jeść codziennie:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cześć. c:
    Zapraszam do brania udziału w konkursie na moim blogu: http://substancja-dajaca-zycie.blogspot.com/2013/06/konkurs-4-dni.html#comment-form

    OdpowiedzUsuń
  6. Moi w domu kledle kojarzą tylko z takimi jak czeskie, lekkie, puszyste i na drożdżach. Takie jak Twoje robię jako cepelinki. Ja nie pogardzę i podsuwam talerzyk

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja babcia robi takie kluseczki, uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham takie domowe knedle! Muszę wreszcie sama je przygotować :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. kocham, kocham, kocham:D Ale tylko domowe, te sklepowe to jakieś dziwne są..
    Ale wieki ich nie jadłam, dlaczego?! :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam wszystkie kluski, więc Twoje zjadłabym aż by mi się uszy trzęsły :)
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. o, a to zawsze jadłam knedle w wersji na słodko czyt. ze śliwką ;))

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurcze, knedle i pyzy to jeden z moich demonów;-) Tym bardziej chylę czoła za taką robotę:-) Oj, ale bym zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  13. jestem wielką fanką knedli, pierogów - wszystkich takich mącznych cudeniek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pycha!:) ależ mi smaku narobiłaś:P

    OdpowiedzUsuń
  15. Ostatnio skusiłam się na knedle z truskawkami, ale właśnie te z mięsem lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kojarzę takie z dzieciństwa, ale u nas w domu mówiło się na nie pyzy. No i niestety obowiązkowo polewano je nam mnóstwem tłuszczu wytopionego z boczku.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wpraszam się do Ciebie!
    Tak bezczelnie...
    Knedli z mięsem nie robiłam lata.
    Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale są swietne, u mnie sie takich nie robiło niestety, musze sprobować !

    OdpowiedzUsuń
  19. super knedle, pychotka, dla delikatnosci dodalam jeszce odrobinke pasztetowej od kani i musze przyznac, ze wyszlo rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Oooo no i już mam pomysł na obiad ;3

    OdpowiedzUsuń