Składniki :
- 70 dag obranych ze skórki pomidorów, takie z puszki też mogą być
- szklanka czerwonego wina
- 2 cebule
- pęczek natki pietruszki- jesli mamy
- 2 liście laurowe
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta cynamonu
- kilka goździków, łyżeczka cukru, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy zmiażdżony czosnek, liście, pieprz, goździki i dobrze mieszamy, chwilę smażymy na głebokiej patelni
- Dolewamy wino, dokładamy pokrojone drobno pomidory, doprawiamy cukrem i cynamonem - gotujemy, a raczej dusimy pod przykryciem około 15-20 min, w trakcie dodajemy sól, często mieszamy
- Gdy sos lekko przestygnie należy go zmiksować, teraz wystarczy polać nim ryż lub makaron. Mnie pasowała do tego zielona sałata. Obiad gotowy :)
Ryż gotowałam innym sposobem niż na sypko. Do około 750 ml wrzącej, posolonej wody wsypałam 1 szklankę białego ryżu. Ryż gotował się tak jak makaron, ( często go mieszałam) gdy był miękki odcedziłam na sicie. Przelałam szklanką gorącej wody. Ryż gotował się około 15 min.
Prosto i pysznie!:)
OdpowiedzUsuńmogłabym jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńszybkie proste danie:)
OdpowiedzUsuńNemi- tak było:)
Usuńbielinka- ja tez, lubie takie sosy:)
Justyno- o to mi chodziło, by było szybko i smacznie:)
Moni- polecam, mnie smakowało:)pozdrawiam
pysznie... cynamon i goździk... muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNazwa od razu sugeruje, kto jest gwiazdą w tym daniu. Nie ryż, ale sos! :) Wygląda ekstra! Musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńTymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com
mniam, sos pomidorowy-ulubione danie! :)
OdpowiedzUsuńLubię takie sosiki, do pizzy też by pasował:)
OdpowiedzUsuń*D -tak było, sos był najważniejszy:)
UsuńSalvador Dali- mój zaraz po grzybowym :)
Anulo- masz rację, byłby w sam raz:)