Te zielone naleśniki zawdzięczają swój kolor szpinakowi.
Składniki na naleśniki szpinakowe :
- 1 jajko
- 4 kostki (brykieciki ) mrożonego szpinaku (tj.około 10-15 dag) -
- około szklanki mleka
- 4 łyżki mąki pszennej
- łyżka oleju do ciasta, szczypta soli
Przygotowanie:
Szpinak wczesniej rozmrozić i osączyć, jeśli jest nadmiar wody.
Szpinak wczesniej rozmrozić i osączyć, jeśli jest nadmiar wody.
- Wszystkie składniki połączyć, dobrze wymieszać, by nie było grudek-najlepiej zmiksować całość
- Usmażyć na patelni teflonowej - mnie wyszło 5 naleśników
Składniki do posmarowania naleśników:
- około 1 szklanki śmietany tortowej 36 %
- kilka łyżek malin, moje były wcześniej rozmrożone, ale teraz juz są świeże
- około 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem
- Rozsmarować śmietanę na naleśnikach i posypać malinami według uznania ( inne miękkie owoce też będą dobre)
- Naleśniki zwinąć w rulony, smacznego :)
Jeśli potrzebujemy więcej naleśników podwoimy ilość składników.
Ogólnie ciasto naleśnikowe musi mieć podobną konsystencję jak przy naleśnikach tradycyjnych.
Ogólnie ciasto naleśnikowe musi mieć podobną konsystencję jak przy naleśnikach tradycyjnych.
rany jakie boskie połączenie!!!:D:D:D:D ciekawa jestem tego smaku
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńAntenko - a jak smakują, dla mnie bosko :)
UsuńLuka Li- na talerzu wygląda takie danie super kolorowo i apetycznie:)
Fajny pomysł! I jaka ciekawa kompozycja kolorów:)
OdpowiedzUsuńOdważnie, ale jako, ze malina i szpinak się lubią w sałatce to nie musisz mnie przekonywać, że naleśniki wyszły pierwszorzędnie :) Kolorowo i bardzo fajnie dziś u Ciebie.
OdpowiedzUsuńzielone naleśniki, ciekawie i pysznie ;)
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie - szpinakowe naleśniki ze słodkim nadzieniem. Ciekawy pomysł i fajne zestawienie kolorystyczne :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała kompozycja - szpinak i maliny!
OdpowiedzUsuńChoć ja bym zastąpiła je truskawkami,bo maliny jeszcze nieco muszą dorosnąć.
Piękny kolor naleśników.