Strony

środa, 12 czerwca 2013

Naleśniki szpinakowe z malinami



Te zielone naleśniki zawdzięczają swój kolor szpinakowi.

     Składniki  na naleśniki szpinakowe :

  • 1 jajko
  • 4 kostki (brykieciki ) mrożonego szpinaku (tj.około 10-15 dag) -
  • około szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • łyżka oleju do ciasta, szczypta soli
Przygotowanie:
      Szpinak wczesniej rozmrozić i osączyć, jeśli jest nadmiar wody.
  1. Wszystkie składniki połączyć, dobrze wymieszać, by nie było grudek-najlepiej zmiksować całość
  2. Usmażyć na patelni teflonowej - mnie  wyszło 5 naleśników
Składniki do posmarowania naleśników:
  • około 1 szklanki śmietany tortowej 36 %
  • kilka łyżek malin, moje były wcześniej rozmrożone, ale teraz juz są świeże
  • około 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem
  2. Rozsmarować śmietanę na naleśnikach i posypać malinami według uznania ( inne miękkie owoce też będą dobre)
  3. Naleśniki zwinąć w rulony, smacznego :)
Jeśli potrzebujemy więcej naleśników podwoimy ilość składników.
Ogólnie ciasto naleśnikowe musi mieć podobną konsystencję jak przy naleśnikach tradycyjnych.


8 komentarzy:

  1. rany jakie boskie połączenie!!!:D:D:D:D ciekawa jestem tego smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Antenko - a jak smakują, dla mnie bosko :)
      Luka Li- na talerzu wygląda takie danie super kolorowo i apetycznie:)

      Usuń
  2. Fajny pomysł! I jaka ciekawa kompozycja kolorów:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odważnie, ale jako, ze malina i szpinak się lubią w sałatce to nie musisz mnie przekonywać, że naleśniki wyszły pierwszorzędnie :) Kolorowo i bardzo fajnie dziś u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  4. zielone naleśniki, ciekawie i pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaskoczyłaś mnie - szpinakowe naleśniki ze słodkim nadzieniem. Ciekawy pomysł i fajne zestawienie kolorystyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała kompozycja - szpinak i maliny!
    Choć ja bym zastąpiła je truskawkami,bo maliny jeszcze nieco muszą dorosnąć.
    Piękny kolor naleśników.

    OdpowiedzUsuń