Strony

wtorek, 18 czerwca 2013

Pizza włoska - z gotowej mieszanki.








Przygotowanie tej pizzy nie nastręczało mi żadnych trudności, a to dlatego, ze posłużyłam się gotową mieszanką  do wypieku tego ciasta. Jeśli chcecie skorzystać z tej wygodnej propozycji to odsyłam do banera- MIESZANKI CHLEBOWE- dawne receptury( patrz prawa strona). Są mieszanki na pizzę oraz chleby np. drwala, alpejski, pasterski, razowy, wiejski.W sklepie dostępne są też mąki i mieszanki ziaren.
Składniki na pizzę włoską:
  • gotowa mieszanka ciasta (450 g)
  • dodatki- u mnie : ananasy, pomidory suszone w oleju, rukola, żółty ser, keczup, koncentrat pomidorowy
Przygotowanie:
  1. Mieszankę przygotowałam według przepisu na torebce ( są dwie wersje- uproszczona i oryginalna). Ja piekłam według oryginalnej.
  2. Po czasie kiedy ciasto "leżakowało" w lodówce rozwałkowałam je na wielkość mojej blaszki , układając dodatki podzieliłam ją na dwie części 
  3. Jedną połowę posmarowałam mieszanką keczupu i koncentratu pomidorowego, a druga tylko oliwą, na części posmarowanej keczupem ułożyłam kostki ananasa, przykryłam je rukolą, a na drugiej  pokrojone pomidory, rukolą przykryłam dopiero po podpieczeniu (chciałam przekonać się jak  rukola zachowa się podczas pieczenia  )
  4. Ciasto pozostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40 min.
  5. Całkowity czas pieczenia wynosił 20 min.., 5 min. przed końcem pieczenia położyłam na pomidorach rukolę i żółty ser na całości. Rukolę według mnie lepiej dodawać w tym samym momencie gdy układamy ser, a wygodniej jadłoby się gdyby była pokrojona na drobniejsze kawałki :)
Po upieczeniu pizza wyglądała apetycznie, a co ważne była smaczna. Ze spokojem mogę polecić tę gotową mieszankę pizzy włoskiej. Nie trzeba stresować się tym czy ciasto się uda...Udało się wspaniale :)

14 komentarzy:

  1. Nie próbowałam jeszcze tego ciasta, teraz widzę, że warto. Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasem lubię takie dania z mieszanki ;) Będę miała następnym razem na uwadze, skoro wyszła smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę się rozejrzeć za taką mieszanką, mam w domu wielbiciela pizzy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulino- warto wypróbować:)
      Anulo -jeśli jest wielbiciel pizzy to trzeba mu właśnie taka zaserwować:)
      Antenko- częstuj się, zapraszam!
      Ivko- masz racje, są takie dni i wtedy mieszanka bardzo sie przydaje:)
      Kamo- zapraszam i polecam:)

      Usuń
  4. nie pogardziłabym kawałkiem:) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne na dni kiedy nie chce się spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Czasami dopada mnie taki leń :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, a to ciekawe. Spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaczne pizze :) ja nigdy nie robiłam z mieszanki, ale może warto spróbować :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Pizza brzmi smakowicie.
    Lubię urozmaicone dodatki.
    Nigdy nie używam gotowych mieszanek.
    Obawiam się,że wśród nich jest coś sztucznego...
    Może niesłusznie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to jakaś alternatywa, a patrząc na dzisiejsze jedzenie trudno ustrzec się "sztuczności", zawsze wybieramy jednak dla siebie i najblizszych mniejsze zło :)- mamy wybór.

      Usuń
  9. Nie słyszałam wcześniej o takiej mieszance. Na pizzę zawsze znajdę czas;)

    OdpowiedzUsuń
  10. mmmm ostatnio za mną chodzi pizza...

    Dziękują za odwiedziny i komentarz pozdrawiam oraz zapraszam częściej:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej wygląda przecudnie! Aż mi żołądek ścisnęło :) Uwielbiam pizzę, zwłaszcza aromatyczną, a tu widzę same świetne i mocno aromatyczne składniki :)

    OdpowiedzUsuń