Strony

czwartek, 20 czerwca 2013

Polenta na słodko



Składniki :

  • 6 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 10 moreli suszonych
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • szklanka wina białego, półsłodkiego
  • około 5 łyżek syropu klonowego, sól
  • ewentualnie kilka pokruszonych orzechów włoskich , 2-3 łyżki soku z cytryny i miód
Przygotowanie:
  1. Śliwki i morele pokroić, dodać do tego migdały i zalać winem i syropem
  2. Garnek ze składnikami stawiamy na ogniu, dajemy szczyptę soli i grzejemy chwilę,wyłączamy gaz by chwilę wszystko zmiękło, jeśli trzeba dodajemy do smaku soku z cytryny i miód
  3. Po 15 min. zagrzać wszystko ponownie (tylko chwilę), sosem polewamy kaszkę kukurydzianą.
Dla mnie to danie było deserem:)



18 komentarzy:

  1. A u mnie to czasem śniadanie :) Czy deser czy śniadanie, taka polenta smakuje wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam chyba, ale muszę to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Luka Li- a przy tym prosty i szybki:)
      Paulino-polecam:)
      Nemi- oj słodziutkie i pyszne:)
      Ivko- warto spróbować :)

      Usuń
  4. Ciekawy przepis, nie próbowałam nigdy polenty, ani na słodko ani wytrawnej, ale czuję się skuszona :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wstyd się przyznać ale polenty nigdy nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nowatorski sposób na wykorzystanie, bardzo zdrowej!, polenty.
    Wygląda nader smakowicie.

    http://www.facebook.com/wyrazoholicy

    OdpowiedzUsuń
  7. nie miałam okazji jeść polenty w swoim życiu, ale tym przepisem bardzo mnie zachęciłaś :)
    Jeśli tylko uda mi się znaleźć ją jutro w sklepie-biorę się do pracy ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo mi się podoba ten pomysł podania:) super!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie!
    Idealne na podwieczorek z sezonowymi owocami.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Polenty na słodko jeszcze nie jadłam a że uwielbiam bakalie, koniecznie niebawem dla osłody chętnie Twój przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A dla mnie mogłoby być pysznym śniadaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ciekawe - też nigdy nie robiłam, a chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń