Jest to jakby popularna zupa z jarzynowa, ale poprzez dodanie soczewicy uzyskałam trochę inny smak, a co ważne wzbogaciłam zupę o nowy składnik :)
Składniki :
- 2 marchewki
- 1 pietruszka , cebulka
- 1/3 szklanki zielonej soczewicy
- kawałek selera i pora, 2 ziemniaki
- olej do smażenia
- sól, pieprz, majeranek, kolendra i koperek
- kilka kropel sosu sojowego, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu
Przygotowanie;
1. Do garnka wlać około 1,5 l wody i wrzucić do niej listek laurowy, kilka ziaren pieprzu- zagotować
2. Obrać, pokroić drobno ziemniaki i cebulkę- wrzucić do garnka
3. Obraną marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce i obsmażyć na oleju, wpierw marchew, potem pietruszkę- wrzucić do ziemniaków, dodać przemytą soczewicę, posolić
4. Pora i selera dodać dopiero, gdy wcześniej włożone warzywa będą prawie miękkie, gotować do miękkości wszystkich składników
5. Doprawić mielonym pieprzem, szczyptą suszonego majeranku, świeżą kolendrą, sosem sojowym i chwilę pogotować
6. Już na talerzu posypać koperkiem i świeżym majerankiem.
Na opakowaniu mojej soczewicy napisano, że powinna gotować się 10 min, ale to za krótko.
Na opakowaniu mojej soczewicy napisano, że powinna gotować się 10 min, ale to za krótko.
Uwielbiam soczewicę, gdzie tylko mogę to ją dodaję;)
OdpowiedzUsuńwypróbuję niedługo ten przepis,zupa wydaję się być pyszna !
OdpowiedzUsuń+Dodaję Twój Blog do obserwowanych :)