Strony

wtorek, 4 czerwca 2013

Zupa jarzynowa z soczewicą






Jest to jakby popularna zupa z jarzynowa, ale poprzez dodanie soczewicy uzyskałam trochę inny smak, a co ważne wzbogaciłam zupę o nowy składnik :)
Składniki :
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka , cebulka
  • 1/3 szklanki zielonej soczewicy
  • kawałek selera i pora, 2 ziemniaki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, majeranek, kolendra i koperek
  • kilka kropel sosu sojowego, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu
Przygotowanie;
      1. Do garnka wlać około 1,5 l wody i wrzucić do niej listek laurowy, kilka ziaren pieprzu- zagotować
      2. Obrać, pokroić drobno ziemniaki i cebulkę- wrzucić do garnka
      3. Obraną marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce i obsmażyć na oleju, wpierw marchew, potem                 pietruszkę- wrzucić do ziemniaków, dodać przemytą soczewicę, posolić
      4. Pora i selera dodać dopiero, gdy wcześniej włożone warzywa będą prawie miękkie, gotować do miękkości wszystkich składników
      5. Doprawić mielonym pieprzem, szczyptą suszonego majeranku, świeżą kolendrą, sosem sojowym i chwilę pogotować
     6. Już na talerzu posypać koperkiem i świeżym majerankiem.

Na opakowaniu mojej soczewicy napisano, że powinna gotować się 10 min, ale to za krótko.
   





2 komentarze:

  1. Uwielbiam soczewicę, gdzie tylko mogę to ją dodaję;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wypróbuję niedługo ten przepis,zupa wydaję się być pyszna !
    +Dodaję Twój Blog do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń