Pomysł podpatrzony w programie kulinarnym Oliwera, z moimi małymi przeróbkami:)
Składniki :
- 2 udka z kurczaka ( a właściwie podudzia)
- 25 dag pieczarek plus kilka boczniaków, podgrzybków- u mnie suszone podgrzybki
- 2 ziemniaki, ale można nie dodawać
- 3 ząbki czosnku pokrojone
- tymianek, sól, pieprz
- szklanka białego wina
- 2 łyżki masła plus 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Udka pozbawiłam kości, grzybki pokroiłam w plasterki, suszone pokruszyłam, kilka pieczarek zostawiłam, by ułożyć je na wierzchu
- Mięso z grzybami umieściłam w miseczce, dodałam wino, czosnek, tłuszcze, ziemniaki pokrojone w plastry
- Dodałam świeży tymianek, sól, pieprz i dokładnie przemieszałam
- Całość przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wierzch obłożyłam pozostawionym pieczarkami przykryłam i piekłam przez 65 min. w temp. 220 stopni C.
fajny obiad, który praktycznie sam się robi:)
OdpowiedzUsuńDoskonałe połączenie składników:) i do tego moich ulubionych:) jestem pewna, że by mi smakowało:) pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl
OdpowiedzUsuńKurczak i pieczarki - to, co lubię:) Apetyczne danie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię podpatrywać kuchnie Oliwiera i często na nim się wzoruję. Twoje danie smakowałoby mi.
OdpowiedzUsuńTym daniem trafiłaś w mój gust idealnie. Uwielbiam takie lekkie i proste potrawy, zrobię w weekend:)
OdpowiedzUsuńMusi smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńkocham takie obiadki:) pyszności!
OdpowiedzUsuńPyszny obiad!
OdpowiedzUsuńDobry kurczak i grzyby to udana potrawa.
Jestem tak ogromnie głodna,a tu taki pyszny przepis :P
OdpowiedzUsuńdla mnie kurczak i pieczarki to bezbłędne połączenie. apetycznie u Ciebie wygląda
OdpowiedzUsuńWspaniałe i pachnące danie:-)
OdpowiedzUsuń