Strony

poniedziałek, 9 września 2013

Papryczka chili - marynowana




Składniki :
  • małe papryczki  ostre lub łagodne- najlepsze " mięsiste"np. czuszka
  • sól około 2 łyżek
  • cukier -1/2 szklanki
  • łodygi winogrona, kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 szklanka octu 10 %
  • 2 i 1/2 szklanki wody

Przygotowanie :
  1. Papryczki umyć i ułożyć dość ciasno w umytych słoiczkach
  2. Wodę z cukrem, solą, octem i zielem zagotować i gorącą wlać do słoiczków
  3. Słoje zakręcić, wstawić do garnka z gorącą wodą i pasteryzować około 10 -15 min.od momentu zawrzenia wody w garnku w którym gotujemy słoiki.





Próbowałam papryczek w jakiś czas po ich  przygotowaniu, były smaczne. Zalewa w sam raz.
A pomysł przyszedł, gdy kupiłam pyszną czuszkę na jakimś jarmarku ze zdrową żywnością i spróbowałam sama "stworzyć" podobną zalewę jak ta oryginalna, udało się :)


13 komentarzy:

  1. Dla gości, jak znalazł ;) Ja wolę zwykłą paprykę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. osobiście nie lubię bardzo ostrych smaków ale znam osobę, która ma na tym punkcie bzika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma to jak domowe przetwory:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przydadzą się na zimowe wieczory- rozgrzeją od środka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam chili w wersji marynowanej także :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie marynowałam jeszcze chili, fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sliczne sloiczki.
    Uwielbiam.
    Wlasnie jestem na Krecie i tu bardzo podobne paprykowe dodatki.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pędy winogron? Dodają innego smaku?

    OdpowiedzUsuń
  9. W słoiku z czuszką były takie liście i zrobiłam taką podobna w smaku zalewę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale to są kochana liście czy tylko te 'patyczki' z gałązek. Dzisiaj poprosiłam tatuśka żeby mi przywiózł i dostałam łodyżki ale nie te od listków. Myślisz że się nada?

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja włożyłam całe liście z winogrona, a może przy nich były też pędy.
    Jeśli w pędach jest wystarczająco dużo aromatów to na pewno będzie ok:)
    W przyszłym sezonie paprykowym przygotuję taką zalewę do zwykłej papryki, zobaczę jaki będzie mieć smak, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń