Składniki :
- małe papryczki ostre lub łagodne- najlepsze " mięsiste"np. czuszka
- sól około 2 łyżek
- cukier -1/2 szklanki
- łodygi winogrona, kilka ziaren ziela angielskiego
- 1/2 szklanka octu 10 %
- 2 i 1/2 szklanki wody
Przygotowanie :
- Papryczki umyć i ułożyć dość ciasno w umytych słoiczkach
- Wodę z cukrem, solą, octem i zielem zagotować i gorącą wlać do słoiczków
- Słoje zakręcić, wstawić do garnka z gorącą wodą i pasteryzować około 10 -15 min.od momentu zawrzenia wody w garnku w którym gotujemy słoiki.
Próbowałam papryczek w jakiś czas po ich przygotowaniu, były smaczne. Zalewa w sam raz.
A pomysł przyszedł, gdy kupiłam pyszną czuszkę na jakimś jarmarku ze zdrową żywnością i spróbowałam sama "stworzyć" podobną zalewę jak ta oryginalna, udało się :)
Dla gości, jak znalazł ;) Ja wolę zwykłą paprykę ;)
OdpowiedzUsuńosobiście nie lubię bardzo ostrych smaków ale znam osobę, która ma na tym punkcie bzika :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowe przetwory:)
OdpowiedzUsuńPrzydadzą się na zimowe wieczory- rozgrzeją od środka :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam chili w wersji marynowanej także :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe przetwory :)
OdpowiedzUsuńnie marynowałam jeszcze chili, fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńSliczne sloiczki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam.
Wlasnie jestem na Krecie i tu bardzo podobne paprykowe dodatki.
Pozdrowienia!
Pędy winogron? Dodają innego smaku?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńW słoiku z czuszką były takie liście i zrobiłam taką podobna w smaku zalewę:)
OdpowiedzUsuńAle to są kochana liście czy tylko te 'patyczki' z gałązek. Dzisiaj poprosiłam tatuśka żeby mi przywiózł i dostałam łodyżki ale nie te od listków. Myślisz że się nada?
OdpowiedzUsuńJa włożyłam całe liście z winogrona, a może przy nich były też pędy.
OdpowiedzUsuńJeśli w pędach jest wystarczająco dużo aromatów to na pewno będzie ok:)
W przyszłym sezonie paprykowym przygotuję taką zalewę do zwykłej papryki, zobaczę jaki będzie mieć smak, pozdrawiam:)