Składniki :
- owoce pigwy około 1 i 1/2 kg
- cukier około 1 kg
Przygotowanie:
- Dojrzałe owoce umyć i osuszyć
- Każdą pigwę przeciąć na 4 części i pozbawić ją gniazda nasiennego
- Potem pociąć jeszcze na drobniejsze kawałki
- Wsypywać stopniowo do suchego słoja i przesypywać cukrem
- Słój przykryć szczelnie gazą i odstawić w ciemne miejsce by owoce puściły sok ( na co najmniej 10 dni ) wstrząsamy często słojem by cukier się rozpuścił
- Kiedy cukier już ulegnie rozpuszczeniu, a pigwa puści sok należy zlać go do butelek
- Ja przechowuję w lodówce, używam podobnie jak sok z cytryny - do herbaty.
Na 1 kg owoców pigwy dać 1 i 1/2 kg cukru
1/2 l. spirytusu i około 1/2 l. wódki 45 %
Przygotowanie : postępujemy wpierw jak powyżej, a po otrzymaniu soku- syropu
- zlewamy syrop i mieszamy ze spirytusem w proporcji 1:1, odstawiamy na 8-10 tygodni.
- po tym czasie filtrujemy i zlewamy do butelek.
- pozostałe owoce zalewamy wódką i zlewamy dopiero po 3-4 tygodniach.
Zapach takiego soku nie da się porównać z niczym innym, pyszny dodatek do herbaty, pod warunkiem że ktoś lubi tak intensywne smaki.
OdpowiedzUsuńkulinarny-swiat.pl- racja:)
UsuńSalvador Dali - polecam.
Panna Patrycja- warto zrobić:)
Antenko- masz racje:)
z pigwy? Nie piłam nigdy,a tym bardziej robiłam.. hmm.. muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze. :)
OdpowiedzUsuńcudeńko w słoiku:)
OdpowiedzUsuńRobiłam w zeszłym roku, poezja ;)
OdpowiedzUsuńJa robię sobie co roku :)
UsuńA to nie jest pigwowiec? :)
OdpowiedzUsuń..a to mnie zaskoczyłaś, mam od lat w ogrodzie ten krzew i byłam pewna, że to pigwa. A teraz poczytałam w internecie i chyba Zielaczku masz rację:)
UsuńAle sok z pigwy i pigwowca robi się podobnie, pozdrawiam.
Właśnie mąż przywiózł mi dziś jabłuszka pigwowca i są zdecydowanie większe od tych moich. Dlatego myślę, że te moje to są jednak owoce pigwy, pozdrawiam:)
Usuńzdecydowanie to pigwowiec :) pigwy są duże, jak gruszki. Pozdrawiam :)
UsuńTak sok w zimie to toś wspaniałego :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Robię dokładnie tak samo. Przedwczoraj zasypałam słój i czekam na pyszny soczek. Robię go z owoców pigwowca. Z pigwy jeszcze nie próbowałam więc nie wiem jaka jest różnica. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPawle Klu- mój sok pewnie do zimy nie dotrwa, ale pigwówka tak:)
UsuńEwo -prawdopodobnie mój to tez pigwowiec, ale najwazniejszy jest smaczny soczek, pozdrawiam:)
Marto- pozdrawiam:)
http://adresik.biz/20000tysiwtydzien
OdpowiedzUsuńUwielbiam pigwę i wszystko co z pigwą :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
To moja ulubiona nalewka!
OdpowiedzUsuń10 tygodni i raj dla duszy...