Składniki :
- gruszki - 2 kg
- dynia - 2 kg
- ewentualnie cukier do smaku
Przygotowanie :
- Gruszki umyć i obrać ze skórki, to samo zrobić z dynią
- Składniki pokroić w kostkę i przełożyć do sporego garnka
- Postawić na niewielkim ogniu i gotować do momentu, aż składniki się "rozlecą " i połączą
- Cukier dodawać w ostatnim momencie, spróbować, czy nie jest dość słodkie
- Moje gruszki i dynia były bardzo słodkie, nie dosładzałam przetworu prawie wcale :)
- Gdy masa jest już szklista, przekładamy do wyparzonych i umytych słoiczków
- Ja dla pewności pasteryzuję jeszcze mus w słojach przez 10 min. od momentu zagotowania wody w garnku
za mną dziś dynia chodzi, ale nie kupiłam, więc musze poczekać do jutra, a mus pycha:)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńmus 1sza klasa, na naleśniki czy do kanapek-mniam :)
OdpowiedzUsuńFajnie pomyślany!
Anulla- z dyni zawsze można zrobic coś pysznego:)
UsuńLuka Li- o tak:)
Salvador Dali -dzięki :)
Paulino- do ciast super!
Fajne połączenie smaków, do ciast ależ bym dodała, oj dodała;)
OdpowiedzUsuńciekawe jak smakuje bo bardzo smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe połączenie!
OdpowiedzUsuńJustyno- smakuje i wygląda pysznie.
UsuńMarto -dziękuję.
Paweł Klu- dziękuję, takie to połączenie smakowo jest.
Apetyczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
ja również widziałabym ten musik w cieście:) a ciasteczko z taki dodatkiem z całą pewnością paluszki lizać:D
OdpowiedzUsuńAntenko- lada moment zrobie takie ciacho :)
UsuńMoniko W- mniam, mniam pyszny :)
mmmmm cudowny mus :)
OdpowiedzUsuń