Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
1. Rozgrzać gofrownicę.
2 .Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę.
3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
4. Piec w gofrownicy na rumiano przez około 2 - 3 minuty, studzić na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami.
3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
4. Piec w gofrownicy na rumiano przez około 2 - 3 minuty, studzić na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :).
przepis z mojewypieki.com
Z podanej ilości składników wyszło 14 małych gofrów :)
Do posmarowania gofrów lub wafli można wykorzystać tradycyjną koreańską "herbatę" cytrynową z miodem . Ta herbata jest swoista w smaku i jakże inna od znanych nam herbat :)
A jeśli 3-4 łyżki "herbaty" rozmieszamy w szklance przegotowanej wody to uzyskamy oryginalny w smaku napój.
Latem zrobimy chłodny, orzeźwiający w smaku napój, a jesienią czy zimą przygotujemy napój gorący i rozgrzewający. Można też dodać łyżeczkę do ulubionej czarnej herbaty.
Uwielbiam gofry zwłaszcza z bitą śmietaną.
OdpowiedzUsuńJa kiedyś robiłam domowe ale mi się bardzoooo długo piekły.
Kochana mam gofrownicę w domu i często jej używam. W domu gofry to istny przysmak. Smacznego.
OdpowiedzUsuńMała kuchareczka- nie zrażaj się i próbuj :)
Usuńkatarina555- to dość prosty i smaczny deser,pozdrawiam:)
Witam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gofry, a Twoje wyglądają idealnie, szkoda tylko że nie da się ich wyjąć z ekranu:))
Pozdrawiam
Zapraszam także do siebie, jeśli znajdziesz chwilkę, u mnie jest trochę biżuteryjnie i wiklinowo:)
http://jewelajna.blogspot.com/
... a szkoda, ja też mam niejednokrotnie ochotę coś skubnąć z ekranu:)
UsuńWilczyco - dla mnie też:)
To coś dla mnie w sam raz
OdpowiedzUsuńUwielbiam, nie kuś tak ;)
OdpowiedzUsuńA pokuszę, a co mi tam, a jakie pyszne były z moimi dodatkami :)
Usuńklasyczne gofry zaspokoją brzuszek nie jednego łasucha ;)
OdpowiedzUsuńA to prawda:)
UsuńUwielbiam gofry!! Pani wyszły wręcz idealne!:) Szkoda, że gofrownica mi się popsuła :(
OdpowiedzUsuńmoje ulubione to z bitą śmietaną i owocami:) jadam rzadko, bo nie mam gofrownicy:(
OdpowiedzUsuńuwielbiam <3
OdpowiedzUsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńNie mam maszynki i pozostaje mi delektowanie się Twoimi,wirtualnie...
Ulu ale kusisz tymi goferkami, wyglądają bardzoooo smacznie:)a o takiej herbacie to pierwszy raz słyszę.
OdpowiedzUsuńWielka szkoda że nie mam gofrownicy :(
OdpowiedzUsuńMogę porwać jednego gofra :)? Tak apetycznie wygląda, że nie mogę się mu oprzeć :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłam te gofry i mi nie urosły. Robiłam po raz pierwszy w ogóle gofry i pokiełbasiłam. Jak już dodałam ubitą pięknie pianę z białek to przypomniałam sobie, że jeszcze trzeba dodać proszek do pieczenia i olej :/ Oleju dałam mniej niż w przepisie bo wystraszyłam się, że będzie za tłuste. Wymieszałam... czy ma to wszystko wpływ na rośnięcie ciasta? :)
OdpowiedzUsuńSprobuj jeszcze kiedys
UsuńMoze zrobione wg przepisu beda juz udane. Powodzenia.
na pewno, bo mimo pokiełbaszenia proporcji i składu wyszły bardzo smaczne a ja uwielbiam gofry :D
Usuń