Przepis na gotowanie fasoli.
- przed gotowaniem mocz fasolę nawet 12 godz., wlewając 4 części wody na 1 część fasoli
- wodę można wymieniać 1-2 razy i nie gotować w tej której fasola się moczyła
- po zagotowaniu odlej wodę raz jeszcze i wlej świeżą, by pozbyć się szkodzącym stawom puryn
- aby uniknąć gazów, do gotującej się fasoli dodaj nasiona kopru włoskiego, kminku lub cząbru
- gotuj bez przykrycia do miękkości (około 20 - 30 min)
Składniki :
- 25 dag suchej czerwonej fasoli
- 4 świeże pomidory lub z puszki
- 1 cebula , 5 zabków czosnku
- sól, pieprz, estragon, kolendra, cząber, kminek, chili
- tłuszcz do smażenia
- ewentualnie ugotowane mięso lub kiełbasa
Przygotowanie:
- Umytą i namoczoną ( przez noc) fasolę ugotować do miękkości według powyższego przepisu
- Do garnuszka z ugotowaną fasolą dodać pomidory - wymieszać
- Na patelni przesmażyć pokrojoną cebulę, a potem dołożyć pokrojony czosnek -zeszklić razem
- Przekładamy przesmażoną cebulę i czosnek do fasoli i gotujemy razem około 10 min.Teraz też można dołożyć pokrojone mięso lub kiełbasę.
- Doprawiamy do smaku solą i ziołami - mieszamy wszystko dokładnie i najlepiej by postała tak choć 30 min.
Ważne, a nawet bardzo ważne!
Fasola jest trzecim po soi i grochu źródłem białka. Ma go więcej niż mięso!
Jest bogatym źródłem potasu, wapnia, fosforu oraz witamin z grupy B. Poszczególne jej gatunki mają też dużo żelaza, cynku i selenu.
Gotujmy więc często fasolę, wyjdzie nam na zdrowie :)
Pychota :) Dawno nie jadłam fasolowego dania, trzeba coś z tym zrobić ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
ja tez gotuje fasolę zbyt rzadko, ale teraz pora zaczyna być odpowiednia na fasolę, tez pozdrawiam:)
UsuńMojemu chłopakowi bardzo by to smakowało ;)
OdpowiedzUsuń..a może Tobie też? pozdrawiam!
UsuńBardzo fajne, ale nie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl