sobota, 21 września 2013

Czerwona fasola w sosie na ostro




        Przepis na gotowanie fasoli.
  • przed gotowaniem mocz fasolę nawet 12 godz., wlewając 4 części wody na 1 część fasoli
  • wodę można wymieniać 1-2 razy i nie gotować w tej której fasola się moczyła
  • po zagotowaniu odlej wodę raz jeszcze i wlej świeżą, by pozbyć się szkodzącym stawom puryn
  • aby uniknąć gazów, do gotującej się fasoli dodaj nasiona kopru włoskiego, kminku lub cząbru
  • gotuj bez przykrycia do miękkości  (około 20 - 30 min)
Składniki :
  • 25 dag suchej czerwonej fasoli 
  • 4 świeże pomidory lub z puszki
  • 1 cebula , 5 zabków czosnku
  • sól, pieprz, estragon, kolendra, cząber, kminek, chili
  • tłuszcz do smażenia
  • ewentualnie ugotowane mięso lub kiełbasa
Przygotowanie:
  1. Umytą i namoczoną ( przez noc) fasolę ugotować do miękkości według powyższego przepisu
  2. Do garnuszka z ugotowaną fasolą dodać  pomidory - wymieszać
  3. Na patelni przesmażyć pokrojoną cebulę, a potem dołożyć pokrojony czosnek -zeszklić razem
  4. Przekładamy przesmażoną cebulę i czosnek do fasoli i gotujemy razem około 10 min.Teraz też można dołożyć pokrojone mięso lub kiełbasę.
  5. Doprawiamy do smaku solą i ziołami - mieszamy wszystko dokładnie i najlepiej by postała tak choć 30 min.  
Ważne, a nawet bardzo ważne!
Fasola jest trzecim po soi i grochu źródłem białka. Ma go więcej niż mięso!
Jest bogatym źródłem potasu, wapnia, fosforu oraz witamin z grupy B. Poszczególne jej gatunki mają też dużo żelaza, cynku i selenu.
Gotujmy więc często fasolę, wyjdzie nam na zdrowie :)

5 komentarzy:

  1. Pychota :) Dawno nie jadłam fasolowego dania, trzeba coś z tym zrobić ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez gotuje fasolę zbyt rzadko, ale teraz pora zaczyna być odpowiednia na fasolę, tez pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Mojemu chłopakowi bardzo by to smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne, ale nie dla mnie ;)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...