poniedziałek, 23 września 2013

Mus gruszkowo-dyniowy


Składniki :
  • gruszki - 2 kg
  • dynia - 2 kg
  • ewentualnie cukier do smaku
Przygotowanie :
  1. Gruszki umyć i obrać ze skórki, to samo zrobić z dynią
  2. Składniki pokroić w kostkę i przełożyć do sporego garnka
  3. Postawić na niewielkim ogniu i gotować do momentu, aż składniki się "rozlecą " i połączą
  4. Cukier dodawać w ostatnim momencie, spróbować, czy nie jest dość słodkie
  5. Moje gruszki i dynia były bardzo słodkie, nie dosładzałam przetworu prawie wcale :)
  6. Gdy masa jest już szklista, przekładamy do wyparzonych i umytych słoiczków
  7. Ja dla pewności pasteryzuję jeszcze mus w słojach przez 10 min. od momentu zagotowania wody w garnku
Taki mus wykorzystuję do pieczenia szarlotek, dodaję go do przetartych jabłek - słoiczek gruszki z dynią.


12 komentarzy:

  1. za mną dziś dynia chodzi, ale nie kupiłam, więc musze poczekać do jutra, a mus pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mus 1sza klasa, na naleśniki czy do kanapek-mniam :)
    Fajnie pomyślany!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anulla- z dyni zawsze można zrobic coś pysznego:)
      Luka Li- o tak:)
      Salvador Dali -dzięki :)
      Paulino- do ciast super!

      Usuń
  3. Fajne połączenie smaków, do ciast ależ bym dodała, oj dodała;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe jak smakuje bo bardzo smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawe połączenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyno- smakuje i wygląda pysznie.
      Marto -dziękuję.
      Paweł Klu- dziękuję, takie to połączenie smakowo jest.

      Usuń
  6. Apetyczne połączenie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. ja również widziałabym ten musik w cieście:) a ciasteczko z taki dodatkiem z całą pewnością paluszki lizać:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenko- lada moment zrobie takie ciacho :)
      Moniko W- mniam, mniam pyszny :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...