Strony

czwartek, 3 października 2013

Zupa orzechowa



Sezon na świeże orzechy włoskie w pełni. Stąd ta propozycja na... zupę.

Składniki :
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 1 litr rosołu
  • sól, pieprz biały
  • śmietana lub jogurt, 2 żółtka

Przygotowanie :
  1. Obrane orzechy rozdrabniamy, a potem mielimy 
  2. Wsypujemy do gotującego się rosołu - gotujemy  przez chwilę, zdejmujemy z ognia
  3. Żółtka ucieramy razem ze śmietaną i zabielamy zupę
  4. Doprawiamy do smaku solą, cukrem ( około 1/2 łyżeczki ) i pieprzem
  5. Już na talerzu tuż przed podaniem możemy posypać mielonymi orzechami. 
Zupa jest naprawdę prosta i szybka do zrobienia.
Ale powiem, że ma specyficzny smak, docenią ją głównie wielbiciele orzechów i ...grzybów:)
Bo dla mnie ma lekko grzybowy smak :)



Pomysł zaczerpnęłam z miesięcznika "Przepis na zdrowie"

15 komentarzy:

  1. jeszcze nigdy nie jadłam takiej zupy, brzmi bardzo ciekawie i chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. woowww takiej zupki jeszcze nie jadłam:) ale na samą myśl dostaję ślinotoku:D uwielbiam orzechy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel- ja tez dotąd nie znałam tego smaku:)
      Antenko- byłabyś zaskoczona, w smaku ciut przypomina grzybową:)
      Anulo- Aniu, polecam wypróbować:)
      wszystkich pozdrawiam!

      Usuń
  3. Ulu ale mnie zaskoczyłaś tą zupką, nigdy nie jadłam takiej, a nawet nie słyszałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet nie potrafię sobie wyobrazić jej smaku ;) Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie szybka :). Jak się wraca po ciężkim dniu pracy, jest jak znalazł :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wedelka- smak podobny trochę do zupy grzybowej - tak jak napisałam.
      EcoVitalRewolucjaNa Talerzu- najwięcej czasu zabiera obranie orzechów:)
      Kobiety w sieci-dziękuję:)

      Usuń
  6. Pierwszy raz taką zupkę widzę :) Super m coś czego nie znam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o proszę, wspaniała zupka, o jesiennym akcencie:) bardzo ciekawy przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo fajny pomysł, nie wpadłabym żeby tak wykorzystać orzechy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martyna- a tak racja, jesienna, ze zrobieniem jej czekałam właśnie na tę poru roku.
      Anulla -polecam i dziękuję.
      Monika W- i ciekawa w smaku:)

      Usuń
  9. Ale jestem ciekawa jej smaku, rewelacyjny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  10. W życiu nie jadłam zupy orzechowej. Muszę chyba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo nietypowa - nie wiedziałam, że z orzechów da się zrobić zupę :) Ja niestety nie spróbuję z racji alergii, ale przepis bardzo ciekawy.

    OdpowiedzUsuń