Składniki :
- 20 dag orzechów włoskich
- 1 litr rosołu
- sól, pieprz biały
- śmietana lub jogurt, 2 żółtka
Przygotowanie :
- Obrane orzechy rozdrabniamy, a potem mielimy
- Wsypujemy do gotującego się rosołu - gotujemy przez chwilę, zdejmujemy z ognia
- Żółtka ucieramy razem ze śmietaną i zabielamy zupę
- Doprawiamy do smaku solą, cukrem ( około 1/2 łyżeczki ) i pieprzem
- Już na talerzu tuż przed podaniem możemy posypać mielonymi orzechami.
jeszcze nigdy nie jadłam takiej zupy, brzmi bardzo ciekawie i chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńwoowww takiej zupki jeszcze nie jadłam:) ale na samą myśl dostaję ślinotoku:D uwielbiam orzechy!
OdpowiedzUsuńKarmel- ja tez dotąd nie znałam tego smaku:)
UsuńAntenko- byłabyś zaskoczona, w smaku ciut przypomina grzybową:)
Anulo- Aniu, polecam wypróbować:)
wszystkich pozdrawiam!
Ulu ale mnie zaskoczyłaś tą zupką, nigdy nie jadłam takiej, a nawet nie słyszałam:)
OdpowiedzUsuńNawet nie potrafię sobie wyobrazić jej smaku ;) Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie szybka :). Jak się wraca po ciężkim dniu pracy, jest jak znalazł :).
OdpowiedzUsuńwedelka- smak podobny trochę do zupy grzybowej - tak jak napisałam.
UsuńEcoVitalRewolucjaNa Talerzu- najwięcej czasu zabiera obranie orzechów:)
Kobiety w sieci-dziękuję:)
Pierwszy raz taką zupkę widzę :) Super m coś czego nie znam :)
OdpowiedzUsuńo proszę, wspaniała zupka, o jesiennym akcencie:) bardzo ciekawy przepis ;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł, nie wpadłabym żeby tak wykorzystać orzechy:)
OdpowiedzUsuńMartyna- a tak racja, jesienna, ze zrobieniem jej czekałam właśnie na tę poru roku.
UsuńAnulla -polecam i dziękuję.
Monika W- i ciekawa w smaku:)
brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńAle jestem ciekawa jej smaku, rewelacyjny pomysł!
OdpowiedzUsuńW życiu nie jadłam zupy orzechowej. Muszę chyba spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo nietypowa - nie wiedziałam, że z orzechów da się zrobić zupę :) Ja niestety nie spróbuję z racji alergii, ale przepis bardzo ciekawy.
OdpowiedzUsuń