Składniki :
- 2 białka
- 3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Odmierzyć niepełne 3 szklanki cukru
- W miseczce utrzeć ( nie ubijać !) białka, dosypywać stopniowo cukier i ucierać do gładkości
- Dodać sok i znów ucierać do momentu uzyskania gęstej konsystencji lukru
Takim lukrem możemy zdobić ciasteczka. pierniczki czy babeczki.
Przepis podpatrzyłam na" Moich wypiekach."- u Doroty :)
A to mój przepis na lukier, którym dekoruję ciasta.
Składniki :
- 1 szklanka cukru pudru
- około 2 łyżek wody
- kilka kropel soku z cytryny
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie :
- Do odmierzonego cukru dodaje wpierw 1 łyżkę wody i dokładnie ucieram
- Wkraplam sok, wsypuje mąkę ziemniaczaną i ponownie ucieram
- Jeśli konsystencja lukru jest zbyt gęsta dodaję jeszcze jedną łyżkę wody i ucieram do momentu, aż lukier stanie się lśniący -takim polewam ciasto.
Nie wiedziałam że do lukru dodaje się też białka:)
OdpowiedzUsuńteż używam lukru na bazie białek jest tak pięknie śnieżnobiały :)
OdpowiedzUsuńWydaje się być idealny do zdobienia pierniczków na choinkę :D
OdpowiedzUsuńPysznych, spokojnych i rodzinnych świąt :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy taki lukier z białka :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Życzę Ci Urszulko wspaniałych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz spełnienia marzeń w nadchodzącym Nowym Roku. Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńDobry lukier to podstawa świątecznych wypieków. Ja robię bez białka:)
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis, skorzystałam!
OdpowiedzUsuńhttp://creativamente-o-sztuce.blogspot.com/