Strony

niedziela, 22 grudnia 2013

Karczek pieczony w rękawie


                   Jeszcze jedna wersja mojego ulubionego mięska - karczku.


Składniki :
  • około 80 dag karczku
  • łyżka gotowej przyprawy ziołowej do mięsa wieprzowego
  • 4 ząbki czosnku, 
  • pietruszka, cebula
  • sól- około płaska łyżeczka, pieprz, papryka słodka mielona i chili - około pół łyżeczki, rozmaryn - łyżka suszonego
  • olej

Przygotowanie:
  1. Wszystkie gotowe zioła wymieszać i dodać tyle oleju by utworzyły dość gęstą masę
  2. Dodać do nich sól, roztarty czosnek, pieprz
  3. Umyte mięso natrzeć przygotowaną marynatą, nakłuć w kilku miejscach,m włożyć do rękawa, dodać pokrojoną cebulę i korzeń pietruszki, zamknąć rękaw klipsem i przechować mięso do dnia następnego w chłodzie
  4. Po 8-9 godz. leżakowania mięsa w marynacie piekłam przez około 1 godz. Wpierw w temp. 200 stopni (około 15 min.), a potem w temp.170 stopni C.
Z kawałka 80 dag po upieczeniu pozostało 48 dag smacznego mięska, tj. tylko połowa, ale i tak warto było upiec :)



9 komentarzy:

  1. Ten przepis wykorzystamy Ulenko zabawa dobra dla mojego M. - nigdy w ten sposób nie robiliśmy karczku wygląda bardzo apetycznie więc dziekuję za przepis i mam z głowy na jakiś moment chłopa niech pichci - hihihi ale fajnie nie będzie mi głowy zawracał
    a tobie kochana oraz twoim domownikom życzenia od serca świąteczne pogody ducha i spokoju oraz szczęśliwego nowego roku z buziakami wielkimi za dobre przepisy i sprawdzone ślę ci Marii z familią swa

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszędzie kaczka, a ja nigdy jej nie jadłam! Wygląda bardzo apetycznie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. pychota!:) pieczone mięso bardzo lubię:) u mnie schab w podobny sposób był robiony:)

    OdpowiedzUsuń
  4. o ja! Karczek również uwielbia, ale tak podanego jeszcze nie jadłam, ciekawe, ciekawe ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. aż mi w domu zapachniało tym karczkiem, ale ja gotuję schab i to traktuję jako wędlinę.
    składam życzenia Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię takie pieczone mięsko :)
    u mnie na święta też bedzie taki karczek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam taki karczek i obowiązkowo jest u mnie na święta :)
    Wszystkiego dobrego na święta i dużo zdrowia !

    OdpowiedzUsuń
  8. Widać, jaki soczysty Ci wyszedł. Siedzę w tych pierogach wigilijnych i przyszłam ponapawać się apetycznymi zdjęciami. I żeby tak jeszcze kto podał pod nos...

    OdpowiedzUsuń