Strony

piątek, 17 kwietnia 2015

Makaron z awokado


To jest moje dzisiejsze danie obiadowe. Ale równie smaczne będzie na kolację :)
Robi się je szybko, składników jest niewiele, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Spróbujcie sami :)


Składniki :
  • 15-20 dag boczku
  • makaron, u mnie świderki, ale w przepisie podano - spaghetti
  • 1 awokado
  • pestki słonecznika, około 2 łyżek- według uznania
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • rukola ( garść)
  • ser żółty około 10 dag
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie ;
  1. Makaron gotujemy
  2. Boczek kroimy w wąskie paski, smażymy tak, by wytopić ewentualnie tłuszcz
  3. Rukolę myjemy, suszymy w ręczniku papierowym, rozdrabniamy, z awokado wyjmujemy pestkę, obrany kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z połową sera
  4. Czosnek obieramy, słonecznik prażymy, część pozostawiamy do posypania na wierzch
  5. Awokado, czosnek i pokrojony ser oraz słonecznik przekładamy do miksera i chwilę razem rozdrabniamy (ma pozostać grubość około połowy ziarna słonecznika  ), dodajemy sól i pieprz do smaku
  6. Na talerz wykładamy ugotowany, ciepły makaron, dodajemy zmiksowane składniki, posypujemy obficie rukolą
  7. A na wierzch wykładamy przesmażony boczek ( wraz z tłuszczem ), posypujemy serem i ziarnem słonecznika, całość mieszamy.

Danie jest łatwe do przyrządzenia. Jeśli ktoś nie lubi rukoli, można wypróbować z roszponką.
Wtedy proszę o podzielenie się wrażeniami :)


W oryginalnym przepisie jaki znalazłam w gazetce Kauflandu, zamiast boczku należało użyć kiełbasy chorizo lub pepperoni. A sery  to gorgonzola i parmezan. Nie miałam takich, ale i tak potrawa była pyszna.
Z podanych składników miałam obiad dla 2 osób.

30 komentarzy:

  1. Bardzo przydatny taki przepis.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, tylko zamiast boczku dałbym szynkę normalną :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne danie, na pewno sycące i smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis i ten boczek ładnie się wtapia w całość. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ktoś nie lubi boczku może go pominąć i dodać na koniec łyżkę oliwy. Będzie miał danie wegetariańskie, pozdrawiam wszystkich i dziękuję za komentarze.

      Usuń
  5. nigdy nie dodałam awokado do makaronu, bardzo fajny pomysł na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to danie wspaniale się prezentuje:) pycha:) wspaniałego weekendu życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobry smak, ciekawie dobrałaś składniki...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe danie, jeszcze nie jadłam awokado w takim wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę się przyznać, ze często wyrzucam awokado:( bo albo za twarde i czekam a ż dojrzeje, a potem jest już przejrzałe -ale z tego przepisu chętnie skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje awokado tez nie był zbyt dojrzałe, ale tu świetnie się sprawdziło.

      Usuń
  10. bardzo lubię takie sałatki - makaron i sałata z dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetyczne i proste tak jak lubię. Miłego weekendu .

    OdpowiedzUsuń
  12. No proszę, z awokado... Nie przyszłoby mi do głowy dodać do makaronu, ale wygląda to bardzo apetycznie, więc czemu nie... szkoda, że nie mam chociaż ze czterech żołądków jak krowa :-D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wolę co prawda makaron na słodko ale spróbuję z avokado. Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Super połączenie smaków i aromatów :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. taki makaron dobry na każdą okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Awokado z makaronem? Tego jeszcze u nas nie było :P Koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne danie. Boczek z awokado to ciekaw połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam awokado, ale przyznam, ze z makaronem to jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jestem pewna, że wersja bez boczku bardzo by mi smakowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy nie jadłam makaronu z awokado :) świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Smaczne i proste, no i bardzo szybkie w wykonaniu. Na obiad idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Superaśne. Awokado, boczuś... chowam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetne połączenie, idealne dla mnie na obiad :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam awokado! Na pewno wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń