Składniki :
- 1 kg melona
- 8 plastrów szynki parmeńskiej lub surowej wędzonej polędwicy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz, listki mięty
Przygotowanie :
- Melon umyć, osuszyć, przekroić na pół, obrać ze skóry i usunąć pestki
- Miąższ pokroić w kostkę i zmiksować na gładką masę, doprawić solą oraz pieprzem, pozostawić na kilka minut do lodówki
- Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną szynkę i odłożyć
- Na tę samą patelnię wlać ocet, 2 łyżki wody, kilka sekund gotować, aż zmniejszy się objętość płynu , dodać miód i mieszać, aż całkowicie się rozpuści
- Ostudzić i wlać do zupy, dokładnie wymieszać
- Do chłodnika dodać miętę oraz przesmażoną szynkę - wymieszać ponownie.
Przepis z "Szczupło, smacznie, zdrowo" Nr. 6/2001
Na upalnie dni super.Miłego dnia
OdpowiedzUsuńO proszę jaki ciekawy chłodnik :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy wariant dla tradycyjnej zupy:)
OdpowiedzUsuńpycha Uleńko - nie przepadam tak ogromniasto za chłodnikami - jadam je ale to będzie wspaniały przepis - dziękuję - buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńNa upalne dni jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChłodnik z melonem... To brzmi bardzo oryginalnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny chłodnik, bardzo ciekawe składniki :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy ten chłodnik :)
OdpowiedzUsuń