Nastał czas robienia przetworów z owoców. U mnie na ryneczku pojawiła się czarna porzeczka, a gdzie nie gdzie pewnie już się kończy.
Dlatego pospieszmy zrobić choć kilka słoiczków domowej konfitury :)
Składniki :
Przygotowanie :
Może to nie będzie konfitura tradycyjna, ale i tak lepsza od tych ze sklepowych półek :)
Dlatego pospieszmy zrobić choć kilka słoiczków domowej konfitury :)
Składniki :
- 2,5 kg czarnej porzeczki
- 100 ml wody
- 40 dag cukru
Przygotowanie :
- Porzeczki umyć, osączyć i wrzucić do garnka z grubym dnem
- wlać wodę, przykryć pokrywką i dusić, aż porzeczki zmiękną i puszczą sok- około 20-30 min.
- Potem odkryć, zmniejszyć gaz i dusić bez przykrycia przez około 60 min., często mieszać, by owoc nie przywarł do dna
- Po tym czasie gaz wyłączyć i pozostawić do wystudzenia, do dnia następnego
- Dnia następnego, gdy widać już konsystencję owoców na zimno, ponownie zagotować i stopniowo dodawać cukier, porzeczkę dosładza się w zależności od słodyczy/kwaśności owoców
- Gdy słodkość według nas jest juz odpowiednia, smażyć konfiturę na minimalnym ogniu około 1,5 godziny, aż odpowiednio zgęstnieje
- Gorącą przekładamy do idealnie czystych i suchych słoiczków i od razu zakręcamy, przed zakręceniem sprawdzić czy brzeg słoiczka jest suchy
- Ja dodatkowo słoiczki z konfiturą pasteryzowałam.
Może to nie będzie konfitura tradycyjna, ale i tak lepsza od tych ze sklepowych półek :)
Pyszna sprawa taka domowa konfitura z czarnej porzeczki! :) Bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńPewnie, że wspaniała!
OdpowiedzUsuńLubie czarne porzeczki, babcia robiła właśnie takie, jakie Ty polecasz, dziękuje za przepis na smaki dzieciństwa, skorzystam !
OdpowiedzUsuńMusze zrobić, kiedys robiłam i była pyszna zwłaszcza do kanapek z białym twarogiem:)
OdpowiedzUsuńOwocu czarnej porzeczki nie lubię, ale przetwory z niej wprost uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, choć sama jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo takie lubię. Za czerwonymi nie przepadam, czarne porzeczki uwielbiam
OdpowiedzUsuńMoja mama często robiła. U mnie w domu dżemy i konfitury nie idą , najwięcej wykorzystuję do ciast. Pozdrawiam !!!
OdpowiedzUsuńPyszna konfitura, bardzo lubię! :)
OdpowiedzUsuńCudowna konfitura, uwielbiam z czarnej porzeczki :)
OdpowiedzUsuńz czarnej porzeczki jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuń