Ten przepis znalazłam na blogu moja kuchnia. Jako, że lubię eksperymenty, postanowiłam go wypróbować. Efekt był naprawdę niezły. Z 1 kg porzeczek otrzymałam 4 małe słoiczki i jedną niepełną butelkę soku :)
Składniki:
Przygotowanie :
Ja przecedziłam sok przez gęste sito. Po dodaniu cukru gotowałam około 30 min. Pianę zbierałam drewnianą łyżką. Sok był gęsty i esencjonalny.
Składniki:
- 1 kg czarnej porzeczki
- 1 kg cukru
- 100 listków wisienki
- woda
Przygotowanie :
- Opłukaną porzeczkę wrzucam do garnka i zalewam wodą tak, aby była przykryta. Dorzucam liście wiśni i zagotowuję
- Gotuję tak ok 15 minut i odstawiam na 24 godzinach
- Po tym czasie zlewam sok znad porzeczek, dodaję cukier, ponownie zagotowuję, mieszam do zaniknięcia piany i gorący wlewam do butelek.
Ja przecedziłam sok przez gęste sito. Po dodaniu cukru gotowałam około 30 min. Pianę zbierałam drewnianą łyżką. Sok był gęsty i esencjonalny.
Przelałam do czystych słoiczków, po zakręceniu dekielków trzymałam słoiczki pod kocem do ostygnięcia.
Tak samo można postąpić z owocami aronii.
W rym roku również robiłam sok według tego przepisu, ale po przecedzeniu soku ( przecedziłam tak nie do końca )
do pozostałych rozgotowanych owoców dodałam cukru i zagotowałam krótko. Przełożyłam do czystych słoiczków, zakryłam dekielkami i zagotowałam. Będę mieć kilka słoiczków dżemu.
Ktoś pytał mnie po co w przepisie woda? nie wiem, ale sok jest pyszny i esencjonalny.
To nie mój przepis, ale wypróbowany i naprawdę sok pyszny, dlatego polecam :)
Tak samo można postąpić z owocami aronii.
W rym roku również robiłam sok według tego przepisu, ale po przecedzeniu soku ( przecedziłam tak nie do końca )
do pozostałych rozgotowanych owoców dodałam cukru i zagotowałam krótko. Przełożyłam do czystych słoiczków, zakryłam dekielkami i zagotowałam. Będę mieć kilka słoiczków dżemu.
Ktoś pytał mnie po co w przepisie woda? nie wiem, ale sok jest pyszny i esencjonalny.
To nie mój przepis, ale wypróbowany i naprawdę sok pyszny, dlatego polecam :)
Na zimę taki sok byłby idealny ;) przepis jak zwykle tutaj - prosty, szybki i zdrowy ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Świetny przepis, dziękuję i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTaki sok jest najlepszy:) Ja też zrobiłam kilka buteleczek. Przydadzą się zimą.
OdpowiedzUsuńA czemu dodajesz liście wiśni, Urszulko? Nigdy o tym nie słyszałam...
OdpowiedzUsuńPostąpiłam według wskazówek blogerki z moja kuchnia.
UsuńMożliwe, że liście zabijają specyficzny zapach czarnej porzeczki :)
Ale najważniejsze, że soczek jest pyszny.
A ja to nawet lubię ten specyficzny smak i zapach. Ale już mało gdzie można spotkać czarne porzeczki :-(
Usuńw centralnej Polsce jest jeszcze trochę plantacji, ale jak długo nikt nie wie :(
Usuńw sam raz na upaly - buziaki sle Marii
OdpowiedzUsuńSok na pewno pyszny jest uwielbiam je.Miłego wieczorku.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJak? Babciną metodą zasypując owoce cukrem..., a zresztą sama wiesz.
OdpowiedzUsuńZ czarnych porzeczek jest boski!
porzeczkowy to jeden z moich ulubionych, ciekawy sposób :)
OdpowiedzUsuńteż robiłam taki sok na zimę, pycha!
OdpowiedzUsuńSok z czarnej porzeczki jest cudowny i bardzo zdrowy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Taki sok kojarzy mi się z babcią. Gotowała kiepsko, ale przetwory robiła pyszne :)
OdpowiedzUsuńzazdroszczę Kochana:) nie ma jak otwarcie takiego słoiczka/butelki zimą:) same witaminki do herbatki
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe soki. Mój dziadek takie przyrządzał, to samo zdrowie:)
OdpowiedzUsuńi takiego przepisu szukałam ! dziękuje i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRobię soki z podobnego przepisu już od lat, są przepyszne. Jeszcze wam podpowiem , że do czerwonej porzeczki dodaję liście malin, w odpowiedniej proporcji. Liście sprawiają że sok z czarnej porzeczki mam posmak wiśniowy , a sok z czerwonej porzeczki posmak malinowy. Oba są wyborne.
OdpowiedzUsuńIle liści malin dodać do czerwonej porzeczki ?
Usuńpowedz mi po co woda? mozna bez?
OdpowiedzUsuń