poniedziałek, 21 lipca 2014

Jak zrobić sok z czarnej porzeczki bez sokownika?

                    Ten przepis znalazłam na blogu moja kuchnia.  Jako, że lubię eksperymenty, postanowiłam go                            wypróbować. Efekt był naprawdę niezły.  Z 1 kg porzeczek otrzymałam  4 małe słoiczki i jedną niepełną butelkę  soku :)                     
                 
                                                                                                                                                                                                                                      Składniki :                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
Sok z czarnej porzeczki z liśćmi wiśni 
  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 1 kg cukru
  • 100 listków wisienki
  • woda

Przygotowanie :


  1. Opłukaną porzeczkę wrzucam do garnka i zalewam wodą tak, aby była przykryta. Dorzucam liście wiśni i zagotowuję 
  2. Gotuję tak ok 15 minut i odstawiam na 24 godzinach
  3. Po tym czasie zlewam sok znad porzeczek, dodaję cukier, ponownie zagotowuję, mieszam do zaniknięcia piany i gorący wlewam do butelek. 


Tak samo można postąpić z owocami aronii.
Ja przecedziłam sok przez gęste sito. Po dodaniu cukru gotowałam około 30 min. Pianę zbierałam drewnianą łyżką. Sok był gęsty  i esencjonalny.
Przelałam do czystych słoiczków, po zakręceniu dekielków trzymałam słoiczki pod kocem do ostygnięcia.
Tak samo można postąpić z owocami aronii.

W rym roku również robiłam sok według tego przepisu, ale po przecedzeniu soku ( przecedziłam tak nie do końca )
do pozostałych rozgotowanych owoców dodałam cukru i zagotowałam krótko. Przełożyłam do czystych słoiczków, zakryłam dekielkami i zagotowałam. Będę mieć kilka słoiczków dżemu.
Ktoś pytał mnie po co w przepisie woda? nie wiem, ale sok jest pyszny i esencjonalny. 
To nie mój przepis, ale wypróbowany i naprawdę sok pyszny, dlatego polecam :)

20 komentarzy:

  1. Na zimę taki sok byłby idealny ;) przepis jak zwykle tutaj - prosty, szybki i zdrowy ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki sok jest najlepszy:) Ja też zrobiłam kilka buteleczek. Przydadzą się zimą.

    OdpowiedzUsuń
  4. A czemu dodajesz liście wiśni, Urszulko? Nigdy o tym nie słyszałam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postąpiłam według wskazówek blogerki z moja kuchnia.
      Możliwe, że liście zabijają specyficzny zapach czarnej porzeczki :)
      Ale najważniejsze, że soczek jest pyszny.

      Usuń
    2. A ja to nawet lubię ten specyficzny smak i zapach. Ale już mało gdzie można spotkać czarne porzeczki :-(

      Usuń
    3. w centralnej Polsce jest jeszcze trochę plantacji, ale jak długo nikt nie wie :(

      Usuń
  5. w sam raz na upaly - buziaki sle Marii

    OdpowiedzUsuń
  6. Sok na pewno pyszny jest uwielbiam je.Miłego wieczorku.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak? Babciną metodą zasypując owoce cukrem..., a zresztą sama wiesz.
    Z czarnych porzeczek jest boski!

    OdpowiedzUsuń
  8. porzeczkowy to jeden z moich ulubionych, ciekawy sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  9. też robiłam taki sok na zimę, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Sok z czarnej porzeczki jest cudowny i bardzo zdrowy.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki sok kojarzy mi się z babcią. Gotowała kiepsko, ale przetwory robiła pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. zazdroszczę Kochana:) nie ma jak otwarcie takiego słoiczka/butelki zimą:) same witaminki do herbatki

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie domowe soki. Mój dziadek takie przyrządzał, to samo zdrowie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. i takiego przepisu szukałam ! dziękuje i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Robię soki z podobnego przepisu już od lat, są przepyszne. Jeszcze wam podpowiem , że do czerwonej porzeczki dodaję liście malin, w odpowiedniej proporcji. Liście sprawiają że sok z czarnej porzeczki mam posmak wiśniowy , a sok z czerwonej porzeczki posmak malinowy. Oba są wyborne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ile liści malin dodać do czerwonej porzeczki ?

      Usuń
  16. powedz mi po co woda? mozna bez?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...