sobota, 22 września 2012

Grzyby marynowane w occie




Składniki :

  • grzyby - mogą być kurki, pieczarki, maślaki, prawdziwki ( najlepsze małe )
  • 3 szklanki wody
  • 8 - 10  łyżek cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • po łyżeczce ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 szklanka octu 10 %
  • kilka liści laurowych
Przygotowanie :
  1. Grzyby doskonale obrać i umyć
  2. Do sporego garnka wlać 3 /4 jego objętości wody , łyżkę octu i włożyć do tego tyle grzybów , by podczas gotowania nie wykipiały ( będą się pienić )
  3. Pogotować grzyby przez około 15 min. , pieczarki można krócej
  4. Wyłożyć po zagotowaniu na sito , przelać wodą i odsączyć doskonale 
  5. Słoje umyć i  wkładać odsączone grzyby w takiej ilości , by można było do każdego słoja wlać swobodnie zalewę
  6. Wodę w podanej proporcji z octem zagotowujemy , dodajemy sól i cukier , wszystkie przyprawy i jeszcze gorącą zalewamy wcześniej przełożone do słojów grzyby ( przypraw można do grzybów w słojach już nie wkładać , ale zawsze coś wpadanie , to nie przeszkadza )
  7. Zakręcamy słoje i wstawiamy do garnka z gorącą  wodą, ( wody w garnku tyle , by sięgały do 3/4 wysokości słoja ) - zagotowujemy przez 10 - 15 min .

8 komentarzy:

  1. Grzybów w occie dawno nie robiłam.
    Ocet mi nie smakuje.
    Ale z tych kurek wyczarowałabym piękne danie.
    Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  2. och, moja Babcia zawsze dla mnie robi takie same ;]
    są szałowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. moja mamusia teraz ma szał na marynowanie grzybków ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe jakie mi wyjdą;-) bo zaraz zabieram się za nie;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...