Już od dawna na ryneczku jest pełen wybór świeżych warzyw. Kuszą wszystkie ... Zakupiłam min. marchew i kalarepkę.Wykorzystałam je do prostej do surówki . Na obiad , do pulpetów w sosie pomidorowym :) .
Składniki :
- połowa dużej kalarepy
- 1 duża marchew
- 2 płaskie łyżki startego chrzanu ze słoiczka
- płaska łyżka majonezu, ewentualnie pół na pół z jogutrem
- cukier , pieprz mielony , szczypta soli do smaku
Przygotowanie :
- Obraną marchew i kalarepę starłam na tarce o dużych oczkach - wymieszałam
- Dodałam chrzan , majonez , około 2 płaskich łyżeczek cukru , odrobinę pieprzu i wymieszałam
- Czegoś mi jeszcze brakowało , więc dodałam szczyptę soli i to było to, mój smak
Lubię eksperymentować , więc surówka smakowała mi .
Jej smak był raczej ostry , więc to dla takich mniej wrażliwych podniebień :)
Uwielbiam kalarepę, więc taka surówka też na pewno mi zasmakuje ;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie sobie uświadomiłam, że nigdy nie jadłam kalarepy...
OdpowiedzUsuńTo trzeba koniecznie spróbować :)
UsuńO, szukałam czegoś jak najdalszego klimatami od potraw świątecznych, czegoś najprostszego na świecie i proszę bardzo, jest.
OdpowiedzUsuńNiedobre
OdpowiedzUsuńZałuję, że nie smakowała, dla mnie była pyszna:)
UsuńBardzo fajna surówka, zazwyczaj robię marchewkę z jabłkiem a tu taka miła odmiana
OdpowiedzUsuń