Porady i ciekawostki


Biała kiełbasa nie popęka w czasie gotowania , jeśli zalejesz ją w garnuszku od razu gorącą wodą. Gotuj na małym ogniu przez 20 min. Gotowana , przestudzona smaczna jest też smażona. Ułóż ją na patelni i z wierzchu ponakłuwaj  widelcem co 2-3 cm, by kiełbasa nie popękała. Smaż do lekkiego zrumienienia.
Jeśli lubimy żurek w ostrym wydaniu , to pod koniec gotowania dołóżmy do niego łyżkę startego chrzanu.
Sok z kiszonych ogórków można wykorzystać zalewając nim obrane ząbki czosnku. Po kilku dniach będą już ukiśnięte. Uwaga! nie należy ogórków ze słoja wyjmować ręką , a WYŁĄCZNIE widelcem. Wtedy ogórki mogą stać niekoniecznie w lodówce i nie popsują się szybko.
Resztki żółtego sera można wykorzystać np. do sosu do spaghetti. Należy stopić go na maśle  i rozprowadzić niewielka ilością słodkiej śmietany-do połączenia składników.
By podczas gotowania jajka nie pękały wodę w której je gotujemy solimy
Jeśli PRZED pieczeniem umyte i osuszone mięso obsmażymy na rozgrzanym oleju to sok z niego nie wycieknie, a mięso poddane takiemu zabiegowi będzie po upieczeniu smaczne i kruche. A w czasie pieczenia należy podlewać je wytworzonym sosem.
Upieczone mięso przed krojeniem dobrze jest przetrzymać przez 10-25 min. w ciepłym miejscu (np. wyłączonym piekarniku).Pomaga to zachować soki w mięsie i ułatwia krojenie.
Aby białka z jaj ubiły się nam na "sztywno", należy dosypać do nich płaską łyżeczkę soli.
Aby ryba pozostała soczysta po ugotowaniu i smażeniu ,posól ja tuz PRZED przyrządzaniem. Najlepiej 5-10min ma być posolona przed smażeniem lub gotowaniem. Inaczej sól "wyssie" zbyt dużo wody z niej.
Sernik będzie puszysty, jeśli w połowie pieczenia wyjmiesz go na chwilę z piekarnika i ostrym nożem dokładnie oddzielisz nadzienie od brzegu formy. Potem natychmiast wstaw do piekarnika. Sernik będzie tez równiejszy podczas pieczenia.
Jedzmy kaszę gryczana, bo dostarcza organizmowi bezcennego krzemu !
Jedzenie jaj dostarcza nam (a szczególnie żółtko - mikroelementów, witamin i biopierwiastków, a zawarta w żółtku lecytyna zapobiega miażdżycy).
Pieprz jest bakteriobójczy-chroni żołądek przed wrzodami, używajmy go zatem.
Ziele angielskie chroni trzustkę.
Tymianek  ,mięta i  kurkuma w curry zapobiega zatrzymywaniu soków trawiennych i żółci w woreczku żółciowym
Kminek  bazylia, majeranek i koper włoski ułatwia trawienie potraw powodujących tak zwane wzdęcia. Gotujmy groch i fasolę z kminkiem.Bazylia pasuje do dań z pomidorami.
Papryka, czosnek chrzan maja podobne działanie jak antybiotyki.
Cebula jest wspaniałym środkiem regenerującym i wzmacniającym organizm. Wzmacnia kurację antyreumatyczną zwalcza infekcje, biegunki, jest tez doskonałym środkiem kosmetycznym. Leczy cerę.
Aby mięso , ryby tez, podczas smażenia nie przywierały do patelni  ,trzeba gorącą patelnie poprószyć solą i pozostawić dotąd ,dopóki sól nie zaczynia podskakiwać  na niej. Potem sól usunąć i smażyć mięso.
ODROBINA soli dodana do imbryka z herbatą sprawi ,że napar będzie mocniejszy.
Aby uratować przesolony rosół, należy wlać do gotującego roztrzepane jajko i przecedzić. Do innych przesolonych zup wrzuca się (do zagotowania) pokrojone surowe ziemniaki albo skórkę chleba.
Aby uratować przesolony rosół, należy wlać do gotującego roztrzepane jajko i przecedzić. Do innych przesolonych zup wrzuca się (do zagotowania) pokrojone surowe ziemniaki albo skórkę chleba.
Zielarze zalecają odpoczynek na poduszeczkach wypełnionych suszoną paprocią - usuwa bóle głowy oraz objawy zmęczenia i niepokoju.
Miód akacjowy polecany jest przy nadkwasocie , chorobach przewodu pokarmowego, nerek i dróg moczowych.
Miód gryczany dobry przy miażdżycy ,chorobach serca i układu krążenia.
Miód lipowy łagodzi objawy przeziębienia, grypy i angina także depresji, niepokoju i zdenerwowania.
Kilka  skórek  z cytryny dodanych do kompotu podczas gotowania zapobiegną rozgotowaniu się owoców i poprawią aromat kompotu.
Cząber ogrodowy pobudza trawienie. Używajmy go do potraw z fasoli i grochu, do zupy jarzynowej, kapuśniaku, farszów mięsnych oraz dań z tłustego mięsa. Komponuje się z majerankiem i tymiankiem.
Oregano stosujemy do potraw makaronowych, ciężkich zup i pieczonych mięs
Rozmaryn pasuje do potraw mięsnych , szczególnie z baraniny, a także ryb i pieczonych ziemniaków.
Gałka muszkatołowa wzbogaci aromat grzanego piwa i wina oraz pierniki i dania warzywne ,zupy i pieczone mięso .
Estragon polecany jest do przyprawiania drobiu, ryb, baraniny ,cielęciny i dziczyzny. Stosowany w diecie bezsolnej. Zastępuje tez pieprz.
Kolendra- zmielona pasuje do pasztetów ,potraw mięsnych i zup
Mój zestaw przypraw do kurczaka pieczonego: estragon, tymianek, rozmaryn, bazylia, szałwia. Dobrze jest podczas pieczenia kurczaka dodawać do niego białe wino  oraz sok z cytryny.
Suszone morele wzmacniają odporność i stymulują pracę serca ze względu na dużą zawartość potasu. Są też bogate w żelazo, błonnik, magnez i wapń oraz wit. A, C, PP i z grupy B. Ułatwiają trawienie.
Por to warzywo bogate w wit. z grupy B, E i C. Ma tez potas, sód ,magnez i wapń.Pod tym  względem przewyższa cebulę i szczypiorek .Jedzmy go więc na surowo jak najczęściej.
Brokuły mają 3 razy więcej wit. C niż kalafior. Są bogate w sód, potas, wapń, fosfor, żelazo, karoten, wit. B1 i B2 oraz kwas foliowy .Przeciwdziała gromadzeniu się  złego cholesterolu.
Dynia jest skarbnica potasu, sodu, magnezu i karotenu. Ma tez wit.C , B1, B2, B6. Wskazana przy chorobach wątroby, nerek-działa odkwaszająco.
Porzeczka czerwona zawiera wit.A, E, B i C.Oraz potas, wapn, fosfor, błonnik.
Pijmy sok z aloesu , bo bardzo zdrowy. O nim warto poczytać już samemu.
INNE CIEKAWOSTKI:
Ręce zabrudzone pracą w ogródku ,kuchni i pracach porządkowych dobrze jest natrzeć świeżo ugotowanym ,rozgniecionym ziemniakiem. Niedojrzały ,rozgnieciony pomidor też jest dobry na takie dolegliwości.
Białym  serwetkom, ściereczkom  i obrusom biel przywróci moczenie na noc w wodzie z dodatkiem spirytusu( 1 łyżeczka na 1 l. wody)
Meble dębowe można wyczyścić mocząc szmatkę w letnim piwie i wycierać je do sucha. Potem przygotować mieszaninę do polerowania: 4dag wosku, 3 dag cukru ,trochę piwa i wymieszać. Nakładać to na meble i polerować. Meble będą wyglądać jak nowe. Wypróbować wpierw w niewidocznym miejscu!
Wszelkie gryzonie i insekty wygonimy z domy zapachem bzu czarnego, świeży piołun tez jest dobry.
Zestarzałe plamy po owocach można usunąć mieszaniną 2 łyżeczek amoniaku z płaska łyżeczką soli. Nasączyć plamę, a potem dokładnie wypłukać.
Świeże plamy po owocach usuwamy posypując jak najszybciej plamę solą, a potem zalać ją wrzątkiem, jeśli materiał wrzątek wytrzyma :)
Mocno zardzewiały przedmiot z kutego żelaza dobrze jest włożyć do "kąpieli" z nafty i pozostawić na kilka dni. Potem czyścić twardą szczotką.
Naczynia EMALIOWANE nadają sie do gotowania a NIE do DUSZENIA, SMAŻENIA, W naczyniach ALUMINIOWYCH można smażyć dusić gotować, NIE NALEŻY natomiast przechowywać w nich potraw zwłaszcza kwaśnych lub słonych. Kwasy powodują przechodzenie aluminium do potraw.
Świeże plamy z atramentu wywabia sie cytryną lub 10 % kwaskiem cytrynowy.
Plamy z trawy zmywa się spirytusem , a potem spłukuje wodą.
Żywicę usuwa się terpentyną, albo posmarować świeżym masłem, a po godzinie zmyć roztworem z amoniaku z solą w proporcji 4 łyżki amoniaku na 1 łyżkę soli.
Zużyta herbata jest dobrym nawozem dla kwiatów pokojowych.
Naczynia mosiężne zachowają blask gdy od czasu do czasu przetrzemy je roztworem:1 szk. octu z łyżką mąki i soli. Potem spłukać je wodą z solą i wytrzeć do sucha.
Srebrne sztućce ,biżuterię też, wyczyścisz pastą do zębów, potem opłucz letnią woda i wytrzyj do sucha.
Dosyp parę ziaren ryżu do solniczki ,nie zwilgotnieje.
Ślady z długopisu trzeba przetrzeć octem i spirytusem zmieszanym 1:1, z białych rzeczy najlepiej usuwać sokiem z cytryny
Plamy ze smaru pokryj masłem lub gęstym olejem jadalnym, potem potrzyj , kilka razy  powtórz , po czym spierz.
Po wyjęciu produktu żywnościowego z torebki plastikowej koniecznie go umyj! Pozbędziesz się pestycydów , które przenikają do jedzenia i blokują działanie hormonów płciowych.
Aby mięso , ryby tez, podczas smażenia nie przywierały do patelni  ,trzeba gorącą patelnie poprószyć solą i pozostawić dotąd ,dopóki sól nie zaczną podskakiwać  na niej. Potem sól usunąć i smażyć mięso.
ODROBINA soli dodana do imbryka z herbatą sprawi ,że napar będzie mocniejszy.
Szpinak należy gotować w odkrytym garnku .Dzięki temu nie straci swojego koloru.
Aby uratować przesolony rosół, należy wlać do gotującego roztrzepane jajko i przecedzić. Do innych przesolonych zup wrzuca się (do zagotowania) pokrojone surowe ziemniaki albo skórkę chleba.
Zielarze zalecają odpoczynek na poduszeczkach wypełnionych suszoną paprocią - usuwa bóle głowy oraz objawy zmęczenia i niepokoju.
Wrzosowy  miód dobry przy chorobach nerek i prostacie u mężczyzn
Miód  z mniszka lekarskiego dobry przy zaburzeniach trawienia ,chorobach żołądka, jelit , wątroby, nerek i dróg moczowych.
Owoce czarnej jagody są zbawienne dla cukrzyków, obniżają poziom cukru we krwi , ale chronią tez przed powikłaniami tej choroby. Przeciwcukrzycowo działają tez suszone liście tej rośliny. Świeże owoce działają raczej rozwalniająco. Domowe leki z czarnej jagody wpływają rewelacyjnie na pracę jelit i niszczą bakterie gnilne wywołujące dokuczliwe wzdęcia. Potrafią unieszkodliwić bakterie odporne na antybiotyki. Chronią nas przed wnikaniem toksyn ze skażonej żywności i wody. Ostatnio stwierdzono, że bronią przed nowotworami i miażdżycą. Poprawiają nam pamięć , zdolności intelektualne oraz usprawniają krążenie. Owoce jagody zapobiegają tworzeniu się zakrzepów krwi .Dzieciom u których stwierdzono lub podejrzewamy owsiki czy glisty należy podawać duże ilości owoców czarnej jagody. Owoce te mają tez dobroczynny wpływ dla osób z wadami wzroku,  m.in. dla tych którzy gorzej widzą z nastaniem zmroku. Pytać w aptekach o preparaty oparte na sproszkowanych owocach borówki brusznicy ( czarnej jagody), bo takie już się pojawiły.
Przywiędłą natkę pietruszki  lub koperek można odświeżyć ,wkładając je na godzinę-dwie do zimnej  wody z odrobiną octu.
Gotowany ryż będzie śnieżnobiały, gdy do gotującej wody dodamy kilka kropel soku z cytryny. Kolor żółty ryżu uzyskamy dodając szczyptę carry.  Kolor zielony zyska ryz ugotowany w wodzie pozostałej po gotowaniu szpinaku.
Pieczeń barania będzie wyjątkowo smaczna , jeśli przyprawisz ją listkami ruty zmielonej z szałwią.Ruty używamy w małych ilościach- wystarczy 1 łyżeczka na 1 kg mięsa.
Limonka - ma smak aromatyczniejszy od cytryny, dojrzewa w czasie jej przechowywania.  Wzmacnia organizm . Sok i plasterki dodaje się do drinków, potraw mięsnych , marynat , służy tez do dekoracji.
Granat - ziarenka są słodkawo - kwaśne . Granat ma właściwości ściągające , poprawia trawienie, pomaga w przeziębieniu. Używamy go do sałatek , napojów , kurczaka , ryb , sosów do mięs.
Papaja - ma smak podobny do melona. Dojrzała jest aromatyczna i miękka. Ułatwia trawienie i odchudzanie , przyspiesza gojenie ran. Używajmy jej do sałatek , sorbetów , kurczaka i marynat.
Kiwi - ma orzeźwiający smak. chroni nas , gdy ją często spożywamy przed przeziębieniem i nowotworami, reguluje ciśnienie krwi. Służy do deserów , koktajli , potraw mięsnych.
Mandarynka -  powinna być  słodsza od pomarańczy . Zwiększa odporność organizmu na przeziębienia. Służy do sałatek , deserów , ciast , na dżemy.
Gerjpfrut - czerwone są mniej gorzkie od białych. Ułatwiają odchudzanie , pobudzają przemianę materii. Chronią przed miażdżycą i nowotworami. Służą do surówek i sałatek oraz koktajli.
Jeśli nie zużyjesz od razu całej puszki z jakimś owocem egzotycznym to nie pozostawiaj go w puszce , ale przełóż do zakręcanego , szklanego słoika. Tak samo postąp z innymi przetworami , których nie zużyjesz w całości. , przełóż zawsze do słoja.
Brzydkie zapachy z lodówki usuniesz wsypując na talerzyk opakowanie proszku do pieczenia.
Wymieniaj go co najmniej co 2 tygodnie.
Dym papierosowy zneutralizujesz umieszczając w pokoju gąbkę nasączoną wodą z octem.
Nikotynowy zapach pochłaniają też chryzantemy.
Przykry zapach z butów usuniesz wsypując na noc sody oczyszczonej.
Wsyp ją wpierw do starej skarpetki , a potem włóż do butów.
Kwaśna woń ze słoików po marynatach zniknie , gdy nasypiesz do nich trochę gorczycy i zostawisz na
kilka godzin.
Zapach cytryny , a jeszcze lepiej lekko zepsutej odstrasza nieproszone koty.
Woń gotowanej kapusty , brokułów czy ryb zneutralizują gotowane na wolnym ogniu cynamon oraz goździki z niewielkim dodatkiem cukru.
Swąd przypalającego się mleka wchłonie warstwa soli lub kawy zbożowej , którą rozsypiesz na płytę kuchenną.
Naczynie , które bardzo pachnie rybą , wypłucz najpierw bardzo zimną wodą , a następnie przetrzyj plastrem cytryny.
Jeśli kupujesz biały ser to zwróć uwagę czy jest świeży.Zapach powinien być tylko LEKKO kwaśny.
Twaróg powinien mieć też jednolitą barwę i i wilgotną, ale nielepiącą się powierzchnię.
Sery , które chcemy zaserwować gościom na desce powinny być wyjęte z lodówki godzinę przed spożyciem.
W temperaturze pokojowej rozwiną swój smak.
Na plamy ze smaru najlepszy jest tłuszcz :olej jadalny , masło. to miejsce pokrywamy tłuszczem i czas jakiś musi "trawić "smar.
Krew na ubraniu wybarwi woda utleniona (polewać stopniowo i wyciskać w suchą szmatkę tę krew ) , albo zamoczyć to miejsce w zimnej wodzie z dodatkiem soli  lub sody. Potem pierzemy zwykłym mydłem.
Gumę do żucia jest dobrze zamrozić , a następnie wykruszyć ją z poplamionego miejsca  na ubraniu.
Na plame z trawy pomoże spirytus , gorąca woda , sok z cytryny.
Na plamę ze szpinaku położyć plastry obranego ziemniaka .
Do zaprawiania zup , zamiast śmietany można użyć pożywnego żółtka.Przed dodaniem warto rozmieszać je z
częścią wywaru.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...