środa, 11 kwietnia 2012

Pulpety w sosie pomidorowym




Pulpety to odmiana kotletów, ale tych nie smażymy, ale gotujemy.

Składniki :
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego , może być mieszane
  • 1 cebula
  • 3 - 4 łyżki bułki tartej , a jak akurat nie mamy to spróbujmy dodać  kaszy manny ( ja czasem tak robię , gdy braknie mi  bułki )
  • 2 małe jajka , albo 1 duże
  • 1 mała marchew
  • sól, pieprz ziarnisty i mielony , pieprz ziołowy , majeranek, mielona papryka
Przygotowanie:
  1. Do zmielonego mięsa dodajemy pokrojoną na drobno cebule ( lepiej gdy wcześniej ją podsmażymy na patelni - przed dodaniem do mięsa przestudzić chwilę)
  2. Dosypujemy bułkę lub kaszę i dokładnie wyrabiamy ręką, by składniki dobrze się połączyły
  3. Wbijamy jajka - wyrabiamy
  4. Doprawiamy solą , pieprzem -wyrabiamy
  5. Dobrze jest po wyrobieniu masy na pulpety  zostawić ją na chwilę w oczekiwaniu , by smaki się połączyły (10-15 min)
  6. Do płaskiego garnuszka wlewamy wody , tyle by pulpety po wrzuceniu pokryła woda i dodajemy pokrojoną drobno marchewkę
  7. Wyrobione mięso bierzemy dużą łyżką , przekładamy na mokre ręce i wyrabiamy zgrabne nieduże  kulki
  8. Wkładamy stopniowo do GOTUJĄCEJ wody , którą posoliliśmy, dodaliśmy 2 liście laurowe i 2-3 ziarnka pieprzu  czarnego
  9. Gdy pulpety pogotują się około 10 -15 min. należy dodać do nich przygotowaną mieszankę z której zrobimy sos
  10. A oto przepis na sos: do 250 - 300 ml . garnuszka wlewamy  do połowy zimnej wody, dodajemy 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego ,1 sporą łyżkę mąki i wszystko dobrze mieszamy
  11. Wlewamy do gotujących  pulpetów i dobrze mieszamy podczas wlewania , by nie zrobiła  się nam "klucha"
  12. Chwile gotujemy , mieszamy , dodajemy pieprzu mielonego prawdziwego i ziołowego , odrobinę potartego w palcach majeranku , jeśli trzeba soli i cukru
  13. Jeśli mamy jakiś keczup to możemy dodać łyżkę - dwie , gdy lubimy sosy ostrzejsze
Z pulpetami smakują ziemniaki , kopytka , ryż,  nawet makaron . A to tego zielona sałata , ćwikła , tarta marchewka , surówka z białej lub kiszonej kapusty. Wszystko zależy tu od nas i naszego poczucia smaku :)
Jeśli gotujemy pulpety w garnuszku tak małym, że wszystkie pulpety na raz nam się nie ugotują, to te które mamy ugotowane wyjmujemy na talerz ,a dodajemy następne. Tak można postąpić ze wszystkimi , a sos ugotować po wyjęciu wszystkich pulpetów. Pulpety dołożyć jak już mamy ugotowany, doprawiony sos .
          Jeden z Czytelników zwrócił mi uwagę,że do takich pulpetów najlepszy jest sos z pomidorów świeżych lub z puszki. Zgadzam się. Jeśli zatem dysponujemy takimi pomidorami to zróbmy własnie z takich, ale gdy mamy pod ręką tylko koncentrat 30 % ( ja używam tylko łowicki) to pozostańmy przy mojej propozycji :) W moich propozycjach sosów jest tez SOS SALSA, który znakomicie powinien sprawdzić się z pulpetami.
 Dla zasady podaję przepis na sos pomidorowy z książki kucharskiej Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska-tradycyjne potrawy"
Składniki :8 dużych dojrzałych pomidorów -1 kg, duża cebula, duży ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, liść laurowy, sól i pieprz, płaska  łyżeczka cukru, kopiasta łyżeczka przypraw : bazylia, tymianek, szałwia, oregano.
Przygotowanie: Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy na cząstki, odrzucając pestki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się lekko zrumieni (kolor słomkowy), dodajmy pomidory, liść, przyprawy. Gotujemy często mieszając przez 15 min. Gdy sos jest zbyt gęsty, rozprowadzamy kieliszkiem rosołu lub wywaru z jarzyn. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku.(pieprzem, solą i cukrem) Sos można przetrzeć przez sito i dodać niewielką ilość śmietany, będzie miał nieco delikatniejszy smak i jaśniejszy kolor. SMACZNEGO !

29 komentarzy:

  1. Robiłam kilka dni temu - sosik wyszedł naprawdę pyszny. Do przepisu powróce jeszcze nie raz - dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To fajnie ,że wypróbowałaś . to jest naprawdę szybkie i smaczne danie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsze, najszybsze poprostu pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepsze, najszybsze poprostu pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne! Jako dietetyczna potrawa policzyłam kalorie i inne wartości odżywcze:
    http://www.udietetykow.pl/pulpety-drobiowe-domowej-roboty/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to ciekawe, jak to wyszło? Ja raczej na co dzień nie mam potrzeby ich liczenia:)
      pozdrawiam!

      Usuń
  6. dziś bede robic na obiad z tego przepisu napewno bedzie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  7. dużo z tego przepisu wyjdzie pulpetów ? bo szukam dla 4 osób tak by każdy się najadł :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla 4 osób proponuję podwoić ilość mięsa i dodać 3 średnie jajka, a bułki tyle by z mięsa łatwo po wyrobieniu toczyć pulpeciki.

      Usuń
  8. Wiem, że czepiam się. Ale na pewno nie 500 dag, a 50 dag. No chyba, że jest to przepis na 5 kg mięsa. (1 dag = 10 g, 1 kg = 100 dag = 1000 g)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, to "czeski błąd", poprawiony, pozdrawiam:)

      Usuń
  9. To jest coś co koniecznie muszę wyprobować. Jest tylko jedna sprawa kurologia jest mi bliższa i pytanie czy te pulpety można zrobić z kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
  10. Polecam wypróbować, mogą być całkiem zjadliwe,
    należałoby tylko krócej gotować, bo to delikatniejsze mięsko.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. a i również nie ujęto ile bułki tartej ma się znaleźć masie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam :" 3-4 łyżki bułki tartej, a jeśli...itd.". Pozdrawiam:)

      Usuń
  12. No to mnie wzieno na pulpety - i już rozmrażam mielone.:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy blog! Zapraszam na mój:

    http://www.wzrostwiary.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Wypróbowałam ! Coś niesamowitego, wielkie dzięki:*

    OdpowiedzUsuń
  15. Smak dzieciństwa! wyglądają smacznie :) muszę koniecznie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  16. Za każdym razem jak robię pulpety zaglądam do Twojego przepisu - jest wyśmienity !!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...