środa, 26 września 2012

Koktajl szpinakowo - marchewkowy


Składniki :

  • 28 dag marchwi 
  • 17 dag szpinaku
Przygotowanie :
  1. Warzywa doskonale umyć ( marchew nie koniecznie obierać ze skórki, ale wyszorować), marchew pokroić drobno
  2. Przepuścić przez sokowirówkę marchew i szpinak
  3. Soki wypić ze smakiem :) delektując się każdym łykiem 
Jako, że mamy obecnie sezon na świeże warzywa korzystamy z tego i uzupełniajmy swoje zapasy witamin i minerałów, warzywa mają ich mnóstwo .SOKI zgodnie z zaleceniem Tombaka ( i nie tylko ) pijmy 15 - 20 min. przed posiłkami , albo 1 i 1/2 godz. po posiłku . Sporządzajmy je na  świeżo i pijmy zaraz po przyrządzeniu - wtedy najzdrowsze, w temp. 0 - 4 stopni C, soki warzywne mogą stać 8 - 10 godz. Należy je pić 2 - 3 razy dziennie małymi łyczkami .
Te soki wzmacniają kości  i leczą choroby układu kostnego .
"Stosować je należy w chorobach kości , mięśni , kręgosłupa , zapalenia stawów ,osteoporozie, uszkodzeniach zębów , podagrze, reumatyzmie i paradontozie ....Kolejną cenną zaletą szpinaku jest jego oddziaływanie na dziąsła , zapobiega ropotokowi. Choroba ta spowodowana jest niedoborem w organizmie właśnie tych pierwiastków, które są zawarte w mieszance soku z marchwi i szpinaku ."
 - tyle Tobmak w "Drodze do zdrowia " .
MARCHEW  "należy do jarzyn o najwyższych właściwościach leczniczych. Jako roślina astralna kumuluje energię światła słonecznego i promieni kosmicznych, co sprawia, że korzeń odznacza się duża siłą witalną. Zachodzące w marchwi procesy przemiany kwantów energii świetlnej krzemu i innych substancji - działają stymulująco, szczególnie u dzieci, na centralny układ nerwowy i mają korzystny wpływ na przemianę materii ( tworzenie tkanki kostnej, pobudzanie wzrostu ).
Marchew stosuje się w celach profilaktycznych i leczniczych przy hypowitaminozie. Powiększa ona ilość czerwonych krwinek i hemoglobiny, odnawia komórki naskórka, pobudza czynności wątroby, pozwala uzyskać zdrową i ładną skórę, działa uspokajająco.
Marchew leczy artretyzm, choroby nerek, stany przedrakowe.
Zupę z marchwi zaleca się ze względu na jej właściwości remineralizujące i odtruwające oraz zdolność przywracania w organizmie równowagi  kwasowo - zasadowej. Zupa taka wskazana jest dla osób otyłych. Ma ona właściwości moczopędne, poprawia krążenie krwi, pobudza czynności gruczołów wydzielania wewnętrznego." Te i inne ciekawe dane na temat marchwi wyszperałam w "Aptece Natury"- dr J. Górnickiej.
Należy uważać, by marchew, która jest na końcu zielona nie była przez nas zjadana.Trzeba tę część zawsze odcinać ! Sam sok z marchwi jest również bardzo cenny dla organizmu.

9 komentarzy:

  1. Nie piłam jeszcze takiego koktajlu. Na pewno jest zdrowy, a coś czuję, że i smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie koktajle.
    Zwłaszcza z rana.
    Piękny kolor i samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  3. już chyba kiedyś pisałam, że nie przepadam za sokami/koktajlami z warzyw. no ale kwestia gustu ;) i kolorek ma przepiękny.

    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak pamiętam, ale namawiam spróbować. Np. na początek sok z samej marchewki, ewentualnie połączony z jabłuszkiem - dla zdrowia i URODY.Pozdrawiam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...