Jako, że sezon na pomidory i cukinie ciągle trwa, proponuję taką przystawkę .
Składniki:
- mała, młoda cukinia, a jeśli starsza to wydrążyć środek z pestkami
- pomidory
- sól, olej, pieprz
- ewentualnie żółty, starty ser około 5 dag
- mąka i bułka tarta
Przygotowanie :
- Cukinie i pomidory umyć, jeśli cukinia ma twardą skórę to obrać
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wykroić twardy " głąb " -jeśli taki jest
- Cukinie pokroić w plastry, jeśli ma w środku grube ziarnka to wykroić
- Na jednym talerzyku rozsypać mąkę, a na drugim bułkę tartą
- Na patelni rozgrzać olej i kłaść cukinię posypaną pieprzem mielonym , a wpierw obtaczyć ją lekko w mące , potem posolić
- Jeśli mamy drugą patelnię to można równocześnie smażyć na niej pokrojone w dość grube plastry pomidory , ale wpierw obtaczamy je w bułce tartej - nie należy smażyć pomidorów długo , tylko do zrumienienia bułki z obydwu stron
- Usmażoną cukinię wykładamy na talerz , na nią kładziemy plaster pomidora ( dopiero teraz solimy go do smaku ), można posypać zieleniną i żółtym , startym serem
- Przystawka smakuje tak samo wyśmienicie na gorąco , jak i na zimno .
Przepis podpatrzyłam w książce Ł. Zaborskiej i Z. Zawistowskiej " Warzywa na działce i w kuchni "
Bardzo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńWłaście szukałam pomysłu na smaczną przystawkę :))
OdpowiedzUsuńto proszę wypróbować :) smacznego.
UsuńNie lubię pomidorów - ale całkiem fajnie to wygląda, dla gości sprobuję :))
OdpowiedzUsuńSuper przystawka. Masz wiele ciekawych propozycji. Super blog ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego:
http://twentydollarspl.blogspot.com/
Dziękuję
UsuńŚwietny pomysł :) Też muszę wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńdo wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń