niedziela, 30 września 2012

Piernik z jabłkami

Składniki :

  • 50 dag jabłek , tj około 3 sztuk - jak najmniej soczyste
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki (zawsze przesiewać przez sitko)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sodki
  • 2 łyżeczki przypraw korzennych do piernika
  • 12, 5 dag masła
Przygotowanie :
  1. Masło rozpuścić i przestudzić, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
  2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo mąkę,rozpuszczone masło i starte jabłka
  3. W następnej kolejności wsypać przyprawę i sodkę
  4. Białka ubić na pianę i dodać delikatnie do masy - wymieszać
Piec około 40 - 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni C. Jeśli jabłka będą za soczyste , to ciasto może mieć zakalec.Kroić dopiero po przestudzeniu !
Ja piekłam w foremce na babkę o średnicy 24 cm, którą włożyłam do prodiża .

12 komentarzy:

  1. zapach świąt ;p jeszcze mamy trochę czasu ,ale czasami fajnie jest zjeść takiego piernika ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny!
    Piernik w formie babki prezentuje się pysznie.
    Smacznej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy kształt jak na pieknik :).
    Będzie mi bardzo miło, jeśli wykorzystasz mój przepis i podzielisz się swoją opinią na temat babeczek :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :)
      mam nadzieję,że będą równie udane jak Twoje, pozdrawiam!

      Usuń
  4. Znam podobny przepis. Naprawdę pyszne ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie dziś szarlotka, ale takim piernikiem także bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piernikowe serducho na talerzu!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. poproszę kawałeczek :)

    pozdrawiam!
    zielonakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne, zapiszę sobie. Tak się składa, że jeszcze nigdy nie jadłam piernika z jabłkami. W ogóle nie lubię suchych pierników, więc spodziewam się, że ten będzie mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...