Składniki :
- 50 dag jabłek , tj około 3 sztuk - jak najmniej soczyste
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki (zawsze przesiewać przez sitko)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sodki
- 2 łyżeczki przypraw korzennych do piernika
- 12, 5 dag masła
Przygotowanie :
- Masło rozpuścić i przestudzić, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo mąkę,rozpuszczone masło i starte jabłka
- W następnej kolejności wsypać przyprawę i sodkę
- Białka ubić na pianę i dodać delikatnie do masy - wymieszać
Piec około 40 - 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni C. Jeśli jabłka będą za soczyste , to ciasto może mieć zakalec.Kroić dopiero po przestudzeniu !
Ja piekłam w foremce na babkę o średnicy 24 cm, którą włożyłam do prodiża .
Ja piekłam w foremce na babkę o średnicy 24 cm, którą włożyłam do prodiża .
zapach świąt ;p jeszcze mamy trochę czasu ,ale czasami fajnie jest zjeść takiego piernika ;p
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńPiernik w formie babki prezentuje się pysznie.
Smacznej niedzieli!
Wzajemnie!
UsuńCiekawy kształt jak na pieknik :).
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło, jeśli wykorzystasz mój przepis i podzielisz się swoją opinią na temat babeczek :).
Oczywiście :)
Usuńmam nadzieję,że będą równie udane jak Twoje, pozdrawiam!
Znam podobny przepis. Naprawdę pyszne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńu mnie dziś szarlotka, ale takim piernikiem także bym nie pogardziła :)
OdpowiedzUsuńpiernikowe serducho na talerzu!:)
OdpowiedzUsuńZapachniało świętami:-)
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
zielonakuchnia.blogspot.com
Ależ proszę, nawet duży kawałek!
Usuńpozdrawiam
Fajne, zapiszę sobie. Tak się składa, że jeszcze nigdy nie jadłam piernika z jabłkami. W ogóle nie lubię suchych pierników, więc spodziewam się, że ten będzie mi smakował :)
OdpowiedzUsuń