Takie bułeczki polecam szczególnie tym którzy nie mają talentów kulinarnych :)
To naprawdę prosta robota. W przeciwieństwie do tych drożdżowych
Składniki :
- płat ciasta francuskiego
- 4 łyżki jagód
- 10 dag serka twarogowego,śmietankowego z wiaderka
- 1 żółtko
Przygotowanie :
- Płat ciasta rozmrozić i podzielić na 4 części, jagody umyć i dokładnie osączyć
- Serek, żółtko i odrobinę cukru pudru ( do smaku ) wymieszać razem
- Wymieszany serek rozkładamy na środek każdego naciętego płata i posypujemy jagodami
- Zakładamy nacięte boki ciasta tak by przykryć masę serowo-jagodową, posmarować ubitym białkiem, posypać brązowym cukrem
- Piec w piekarniku w temp. 220 *C do zarumienienia.
Jagody można zastąpić np. malinami, ale to już nie będą jagodzianki :)
Szybka wersja dla zabieganych :)
OdpowiedzUsuńLubię takie słodkości. Troszkę talentu kulinarnego mam, bo robię nalewki i przetwory na zimę, ale produkcję bułeczek pozostawiam kobietom.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na szybkie jagodzianki :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Jednak wolę standardowe
OdpowiedzUsuńszybki deserek do obiadu lub kawki :)
OdpowiedzUsuńPysznosci !!
OdpowiedzUsuńmniam, ..........................ślinka leci, a za gorąco na wypieki
OdpowiedzUsuńpodziwiam Twoje zacięcie kulinarne. Pozdowienia
Czasem robię ciasteczka z ciasta francuskiego z jakimś słodkim nadzieniem np. z nutellą. Przynajmniej się je szybko robi:)
OdpowiedzUsuńJadłabym:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto francuskie - cokolwiek włoży się do środka, zawsze dobrze smakuje.
OdpowiedzUsuńJagodzianki to Jagodzianki ! DOkladnie jak mowisz ! Pyszota !
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńPycha!!!! Uwielbiam takie rarytasy.
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli Urszulko.
Szybko i pysznie :) to co lubię :)
OdpowiedzUsuńUrocza plecionka!
OdpowiedzUsuńJagody w końcówce,więc trzeba kosztować.
U mnie dzisiaj na śniadanie były drożdżowe bułeczki z jagodami.
To jest propozycja dla mojej leniwej H&C, co mnie gnębi smędzeniem o słodkie :-D
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie i jagody. Połączenie idealne. Chyba się skuszę i przyrządzę :) Zapraszam również do siebie na ROZDAWAJKĘ - do zgarnięcia publikacje PYSZNE 25 Anny Starmach http://trzyrazyk.blogspot.com/2014/07/rozdawajka.html
OdpowiedzUsuńMiło u Ciebie, smacznie i pachnąco :)
OdpowiedzUsuńLubię połączenie ciasta francuskiego z owocami, jedyny mankament to jego duża kaloryczność.
Wyglądają pięknie! Czasami robię takie, np. z dżemem, ale nigdy nie były takie ładne, następnym razem zlepię ciasto wg Twojego sposobu.
OdpowiedzUsuńŁadnie wyglądają i pewnie pysznie smakują. Super plecionka :)
OdpowiedzUsuńSą wspaniałe! Nigdy takich nie jadłem ^^
OdpowiedzUsuń