sobota, 19 lipca 2014

Francuskie jagodzianki



               Takie bułeczki polecam szczególnie tym którzy nie mają talentów kulinarnych :)
               To naprawdę prosta robota. W przeciwieństwie do tych drożdżowych

Składniki :

  • płat ciasta francuskiego
  • 4 łyżki jagód
  • 10 dag serka twarogowego,śmietankowego z wiaderka
  • 1 żółtko



Przygotowanie :
  1. Płat ciasta rozmrozić i podzielić na 4 części, jagody umyć i dokładnie osączyć
  2. Serek, żółtko i odrobinę cukru pudru ( do smaku ) wymieszać razem
  3. Wymieszany serek rozkładamy na środek każdego naciętego płata i posypujemy jagodami
  4. Zakładamy nacięte boki ciasta tak by przykryć masę serowo-jagodową, posmarować ubitym białkiem, posypać brązowym cukrem
  5. Piec w piekarniku w temp. 220 *C do zarumienienia.






                                        Z jednego płata ciasta wyszły mi 4 bułeczki.
                                        Jagody można zastąpić np. malinami, ale to już nie będą jagodzianki :)










21 komentarzy:

  1. Szybka wersja dla zabieganych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie słodkości. Troszkę talentu kulinarnego mam, bo robię nalewki i przetwory na zimę, ale produkcję bułeczek pozostawiam kobietom.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na szybkie jagodzianki :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. szybki deserek do obiadu lub kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, ..........................ślinka leci, a za gorąco na wypieki
    podziwiam Twoje zacięcie kulinarne. Pozdowienia

    OdpowiedzUsuń
  6. Czasem robię ciasteczka z ciasta francuskiego z jakimś słodkim nadzieniem np. z nutellą. Przynajmniej się je szybko robi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasto francuskie - cokolwiek włoży się do środka, zawsze dobrze smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jagodzianki to Jagodzianki ! DOkladnie jak mowisz ! Pyszota !

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha!!!! Uwielbiam takie rarytasy.
    Miłej niedzieli Urszulko.

    OdpowiedzUsuń
  10. Szybko i pysznie :) to co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Urocza plecionka!
    Jagody w końcówce,więc trzeba kosztować.
    U mnie dzisiaj na śniadanie były drożdżowe bułeczki z jagodami.

    OdpowiedzUsuń
  12. To jest propozycja dla mojej leniwej H&C, co mnie gnębi smędzeniem o słodkie :-D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto francuskie i jagody. Połączenie idealne. Chyba się skuszę i przyrządzę :) Zapraszam również do siebie na ROZDAWAJKĘ - do zgarnięcia publikacje PYSZNE 25 Anny Starmach http://trzyrazyk.blogspot.com/2014/07/rozdawajka.html

    OdpowiedzUsuń
  14. Miło u Ciebie, smacznie i pachnąco :)
    Lubię połączenie ciasta francuskiego z owocami, jedyny mankament to jego duża kaloryczność.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają pięknie! Czasami robię takie, np. z dżemem, ale nigdy nie były takie ładne, następnym razem zlepię ciasto wg Twojego sposobu.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ładnie wyglądają i pewnie pysznie smakują. Super plecionka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Są wspaniałe! Nigdy takich nie jadłem ^^

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...