wtorek, 24 lipca 2012

Bułeczki drożdżowe z jagodami - jagodzianki










Składniki :

  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 torebka drożdży instant ( 7 dag )
  • 5 dag cukru 
  • szczypta soli
  • około 200 ml  mleka
  • 3 jajka
  •  10 dag stopionego masła
  • owoce - np. jagody
  • cukier puder do posypania 
  • roztopione masło do posmarowania bułek
Przygotowanie :
  1. Mąkę wymieszać z drożdżami , cukrem i solą
  2. Żółtka dobrze roztrzepać i dodać do mąki - wymieszać
  3. Mleko lekko podgrzać i dodawać stopniowo do masy jajeczno - mącznej
  4. Masło roztopić i letnie dodać do całości - wymieszać i chwilę wyrabiać najlepiej łyżką drewnianą
  5. Gdy ciasto uzyska konsystencję dość gęstą , a składniki dobrze się połączą odstawić w ciepłe miejsce , by urosło - u mnie były to rozgrzane  płytki na balkonie :) , bo tegoroczne lato upalne...
  6. Gdy urosło przełożyłam na stolnicę ( podzieliłam na 2 części ) i rozwałkowałam na prostokąt na grubość 1 cm  ( podsypywać ciasto mąką )
  7. Otrzymany prostokąt podzieliłam na mniejsze mniej więcej o bokach 6 x 8 cm 
  8. Na każdy kładłam po łyżeczce jagód , które posypałam wcześniej w miseczce cukrem
  9. Zwijałam tak by uzyskać podłużne paluchy , zlepiać , by jagody nie wypłynęły podczas pieczenia
  10. Posmarowałam lekko roztopionym masłem i pozostawiłam do wyrośnięcia
  11. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni C
  12. Piekłam około pół godziny do lekkiego zarumienienia
  13. Jeszcze ciepłe posypałam cukrem pudrem 
  14. Najlepsze po lekkim  wystudzeniu , smacznego .
Pomysł zaczerpnęłam z " Domowych wypieków " - przepisy Ceres Verlag Rudolf - August Oetker KG ,
Bielefeld , Germany







6 komentarzy:

  1. nadziane na bogato, nie żałowałaś jagód ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie żałowałam , bo jagody są pyszne i zdrowe , a świeże są tak krótko :)

      Usuń
  2. Uwielbiam jagody, bułeczki wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam jagody, te bułeczki muszą być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. jagodzianki kojarza mi sie z wakacjami nad morzem :) uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...