Strony

środa, 20 listopada 2024

Dynia w zalewie słodko -kwaśnej

 Przypominam, że sezon na przetwarzanie dyni już dawno się zaczął i pewnie za niedługo się skończy...

A kilka słoiczków takiego rarytasu zrobionego przez siebie zawsze się przyda :)

Składniki :

  1. Dynia
  2. cynamon w laskach
  3. goździki
Składniki na zalewę:
  • 2 szklanki wody
  • 30 dag cukru
  • kilka goździków
  • cynamon w laskach
  • pół szklanki 10 % octu
Przygotowanie:
  1. Dynię w całości umyć, zdjąć skórę
  2. Pokroić w niezbyt duże kawałki
  3. Wsypać do garnka z odmierzoną wodą i cukrem ( bez octu), cynamonem i goździkami  i krótko zagotować ( moja dynia była bardzo krucha i mieszałam i wyjmowałam bardzo ostrożnie by się nie rozleciała)
  4. Po wyjęciu dyni z zalewy dodałam do niej ocet i zalewę zagotowałam ponownie
  5. Dynię przełożyłam do czystych słoiczków, wlałam wrzącą zalewę do każdego słoiczka, zakryłam dekielkami
  6. Wszystkie słoiki umieściłam pod kocem do góry dnem,aż do wystygnięcia.

Moje uwagi :
  • do słoiczków nie wkładamy goździków, ani cynamonu ( choć czasem wpadnie przypadkiem :)
  • nie gotowałam całej dyni na raz, a tylko tyle by swobodnie gotowała się jedna warstwa dyni
  • wybierałam łyżką cedzakową
  • próbowałam,mogłaby być twardsza, ale jeśli gotowana zbyt krótko to mogłaby być surowa i się nie przetrzymać
  • zalewy starcza nie więcej jak na 5 średnich słoiczków




4 komentarze:

  1. Bardzo lubię potrawy z dyni. A taki słoiczek jest idealny na zimowe popołudnia.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wątpię, że to rarytas! Ja bym brała w ciemno, ale H&C mało gustuje w dyni...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie to dobre, zrobilam kiedyś i nie wyciągnęłam goździków bądź dałam zbyt dużo, zepsułam cały smak, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń