Strony

środa, 6 listopada 2024

Smalec z grzybami

Pomysł powstał na potrzeby urozmaicenia menu :)

Składniki :

  • ok 10 dag świeżych grzybów, u mnie podgrzybki
  • cebula
  • smalec



Przygotowanie:
  1. Obrane, umyte grzyby osuszyć
  2. Drobno pokroić grzyby i cebulę
  3. Na patelni roztopić ok. 3 łyżek smalcu i wrzucić cebulę, krótko przesmażyć
  4. Po przestudzeniu wyjąć do blendera
  5. Tak samo postąpić z grzybami tzn. przesmażyć na niewielkiej ilości smalcu i również wyjąć do blendera- wszystko zmielić drobno
  6. Obydwa składniki wyjąć ponownie na patelnię do roztopionego smalcu (ilość wg uznania)i krótko razem przesmażyć
  7. Wylać do słoiczka lub miseczki.


4 komentarze:

  1. To musi być dobre, pierwszy raz taki smalec widzę, pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Urszulko, ja robię takie smarowidełko z prawdziwkowych nóżek. I próbowałam opcji na maśle i na smalcu - dla nas smalczykowa lepsza!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego jeszcze nie jadłam...
    Pozdrawiam serdecznie i uśmiech zostawiam

    OdpowiedzUsuń